Отворена дискусия > МАГИЯ

Молба към Ветераните

<< < (5/8) > >>

хеката:
 posleden, но после само на пред скъпи. 

При нас е весело.

posleden:
хеката, забрави си книгите, горска фейо!

Reya:
Хаос магията не е "най-лесна за научаване", но има доста плюсове, а ние сме си леко пристрастни, и все пак:
 Хаосът не е парадигма, води се "над-дуалистична мета-парадигма". Това, което е казал -921- - днес може да си християнин, утре будист, според това какво ти трябва. 
 За мен лично плюсовете са, че не се налага мнение, или теории, които да се пробутват за истини: ти сам решаваш в какво да вярваш, и как да го използваш. Всичко е насочено към практическите резултати- да можеш да развиваш уменията си, да си гъвкав - като се предизвикваш сам -почти винаги си създаваме някакви предпочитания и даден вид практика и парадигми ще са ти по-интересни от други, а някои парадигми просто може да не харесаш- да изпробваш неща, които не са ти комфортни и да изследваш резултатите се отразява доста добре на практиката, тъй като изследваш собствените си граници. Също така, научават се интересни неща, когато го няма това пренебрегване "моите вярвания са по-верни от твоите". 
 Няма формула за магия, или как да достигнеш до състояние, за да реализираш целта- например, има много религии, които използват точно обозначени "правила" ( Примерно, при ритуал с Кабала- спазване на ден, час, влияние на планета и т.н., дори разстояние между предметите на олтара и т.н.) Хаос магията не те ограничава, а насърчава да използваш пълния си потенциал, както намериш за добре. 

Да, можеш да бомбандираш сетивата си, но алкохолът действа по-скоро в обратната посока- притъпява ги. Ако толкова имаш желание да пробваш- пробвай и  се убеди сам - сравни резултатите като го правиш същото нещо трезвен. На мен по това, което си написал- ми се струва че по-скоро те мързи да се занимаваш с нещо сериозно, а търсиш най-лесният начин, и мисълта да се напиеш и да си направиш на дискотека, докато същевременно правиш магия/практикуваш те блазни- защото изглежда, че не се изискват особени усилия. Ще трябва да те разочароваме, изискват се доста усилия от твоя страна. 

Съвременна магия също е добра книга, но е с насоченост Кабала.

Цеци_Вихронрав:
-921- и Reya! Имам молба към вас двамата. Опитвам се да разбера идеята на Хаос магията, но срещам затруднения. До тук схванах, че идеята е да се научим първо на самодисциплина на ума и тялото. Даже се каня да започна практика по LiberMMM, но още не съм си освободила време, а тя е дълга. Пък и там още не са ми ясни разни неща. Ако идеята е да стоим неподвижно определено време въпреки неудобството, за да развием у себе си търпение и дисциплина... Как да го обясня... Ще дам пример:
 Като дете на около 10-12 много се молех на баба ми да ме научи да бая. Накрая тя ми връчи ралеца (права лопата) и каза, че когато успея да изкопая един ред от лозето без да спирам за почивка ще ме научи. Ралеца тежък, аз слаба (има-няма 30кг) и първите дни окапвах на средата на реда. Накрая успях, с много болка, умора и сълзи, но си навих на ината и успях. Все пак много исках да се науча да бая.
 Та мисълта ми с този тормоз. Тогава от позицията си на дете го виждах като тормоз. Баба ми не е ли правила същото което прави и практиката по LiberMMM?
 И да се върна на молбата си и към двама ви понеже виждам, че за вас Хаос магията е нещо разбираемо. Обяснете ми я моля на по-прост език. Не се правя на глупава, просто всичките тези термини и чуждици ми идват в повече и... Винаги ми е било трудно да боравя с термини и чужди думи, а искам да разбера Хаос магията. Даже не ми е ясно защо искам да я разбера. Предполагам защото самата дума Хаос ми е близка. Винаги съм се справяла когато попадна в какъвто и да било хаос и мисля, че е редно ако и да не хвана да изучавам Хаос магия, то поне да ми е ясна като такава.
 Предварително ви благодаря!

Reya:
Аз от хаос магия не разбирам. Не искам да оставям погрешно впечатление  Ако има някой, който я разбира- да заповяда да ни я обясни, и все пак, няма да му повярваме.

cecivalchanova споменаваш, че защо "трябва да опираш до някое божество, то ли ще ти прави магията, да не си малка, че да трябва нещо друго да ти я прави."- зависи как гледаш на "божеството". Може изобщо да не вярваш в съществуването на това божество. Когато аз инвокирам някакво божество, не е защото гледам на божеството като на външна супер сила, която да "призова", за да свърши работата ми, а инвокирам даден вид състояние. Целият ритуал е театър, чрез който ти манипулираш себе си, да извадиш тази "част" (аспект) от себе си, който ти трябва, за да извършиш даденото енергийно манипулиране. 
 Общи са заявяването на воля, изменено състояние на съзнанието. Как да постигнеш това изменено състояние- ти избираш. Ти избираш дали ще инвокираш или евокираш нещо, дали изобщо ще се занимаваш с някакви божества. Ти избираш дали искаш да следваш някаква религия, дали учение, дали изобщо нищо няма да следваш и ще си атеист, дали просто ще си взимаш неща от различни парадигми (днес пробвам нещо от християнство, утре от будизъм, и т.н.) Вярата не е основа тук, а средство. Ти използваш вярата си, за да развиваш практическите си умения, и когато вече не ти е потребна- я сменяш. Можеш да пробваш неща, които по принцип намираш за идиотщина, важното е в момента, в който правиш самата практика, да вярваш в това, което правиш. Хаос магьосникът (значи, субективно казано, колкото да направим разлика) търси да използва онова, което дава  практически резултати, което работи. 
 Това е МОЕТО лично мнение и аз не твърдя да съм разбираща.

Относно МММ-  "подходящо време" да започнеш практика според мен няма. Както няма и "нямам време". 6 месеца е дълъг период, и е много вероятно да има моменти, в които да ти се отвори проблем и да нямаш време, или изобщо да не ти е до практика. Можеш да практикуваш навсякъде и по всяко време, нямаш ограничения относно това. Можеш да практикуваш неподвижност докато чакаш на спирката за автобуса, примерно. Можеш да се фокусираш върху дишането си докато вървиш нанякъде. Ден не трябва да се пропуска, останалото са оправдания. С -921- имаме различно мнение относно МММ, по-добре се разрови и сама си намери информация, изпробвай нещата и сама си изгради мнение. (Liber Null& Psychonaut, Сгъстен Хаос).

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия