Отворена дискусия > ВЕЩЕРСТВО
Вещерство
Delta:
писах, писах... и се изтри, щото нета ми спря
Delta:
Темата стана интересна. Сигурно, защото заплувахме по - надълбоко А това, че сме на различни мнения понякога прави нещата само по-интересни и полезни като информация. И си мисля, че този път ще избегнем някои конфликти, въпреки различията в мисленето
Не че някой е заритал за моя обобщителен анализ, ма да си кажа аз
Lanfaer, добре дошла. Интересно ми е да те чета.
LyLyth, Мендел се учи в 10 клас по биология. Само дето е написано толкова сухо в учебника, че трябваше аз да дообяснявам. Накрая му стана интересно.
posleden, ма много си изпълнителен Пиша ти голяма, червена точка. Хади гледай вече да не те ръчкам да "вдигаш ръка в час". Че току виж съм ти писала отсъствие.
А това, което каза за баланса мисля, че е в основата на всичко. Винаги има две страни и винаги трябва да са балансирани.
Иначе, аз си мисля, че всеки се ражда някакъв. С определени заложби за нещо и с липса на такива за друго. Представям си го като голям, плувен басейн, с много коридори. Всеки от нас се ражда в определен коридор, в който има набор от гени и влияние на общество и околна среда. Можем да се преместим няколко коридора в ляво или в дясно, но няма как, ако сме по средата примерно, да минем в крайно десния коридор. И понеже всяко правило си има изключения, има и такива случаи, на коренна промяна, но те просто потвърждават правилото.
Ако си роден с артистични заложби, но си спънат в краката, няма как да станеш велик спортист. Дори и дете, родено с някакъв талант/ дарба да не го развие (поради липса на родителска подкрепа), пак си личи, че има наклонности.
Гледах онзи ден един филм "Папеса Йоана". На момичетата не им беше позволено да учат. Бащата беше пастор, супер тъпо и ограничено същество. Майката - глупава и необразована, но природно интелигентна, със закърнели усещания за нещата. Единият син - като бащата. Дъщерята - като майка си. Заради догми, религия и обществени норми, се опитваха да променят и двете деца. Момчето искаха да го правят велик учен, а момичето го ограничаваха до това да ражда и да готви. Но не стана така. Тя намери начин да се образова, но и да не беше намерила, естественото и любопитство нямаше да и позволи да изчезне жаждата и за знания. А брат и едвам се научи да чете.
Онзи ден, поради липса на клиенти, четох. "Момичето, което можеше да лети" - фентъзи малко. Деца с определени способности са търсени и прибирани в научен институт с цел уж да са на сигурно място, понеже обществото не ги възприема. В родовете им принципно няма такива надарени. Истинската цел на института обаче е чрез различни методи да потиснат и унищожат дарбите им. Така се постъпва с всякакви живи същества (растения и животни също), които не са "нормални". Средствата са химични вещества, психо въздействие или в краен случай промяна на молекулярно ниво и ДНК.
И пак се питам: до къде умения от типа телепатия, ясновидство и прочее се наследяват и до къде се развиват само с обучение?
posleden:
Моята муза, Лилит, ми е задала въпрос. Риторичен, но съм поласкан. Прекрасна Лилит, самата мисъл за "по-специални" умения не идва от нищото. Способността да "виждаш" бъдещи събития и да влияеш на околното пространство, неминуемо стъписва и води до размисъл. Ако има кой да води - добре. Ако не - следва житейско натрупване и момента на избор.
posleden:
Началник, почети малко за умения под хипноза. Така ми дойде на ума, може и да няма такова нещо.
Delta:
Ако го имам заложено в мен (някакво умение), но то е закърняло, възможно е под хипноза да се събуди. Но не мога да си представя как под хипноза ще започна да рисувам като Микеланджело примерно.
Сетих се и за още нещо: как хора, претърпели някаква злополука се събуждат, говорейки на чужд език, който до тогава не са владеели?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия