Автор Тема: Нестинарството  (Прочетена 9150 пъти)

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #15 -: 26 Февруари 2014 17:17:02, Сряда »
Д. Гарванов, който е описал неститарството до този период сам е посетил нестинарите от с. Вулгари през 1924 г. и лично е присъствал на празника им. Обичаят се е запазил, както при описаните преди него. Обичаят да се играе в огъня произлиза от първичното нестинарско селище Припор-Юрта. Обичаят бил много стар и чисто български. Гърците са го взели от българите, а останалите села от тях. За възкръсване на този обичай имало легенда.
 Легендата за нестинарството: Когато населението на Юртата трябвало да напусне селото се отправило към Русия и се заселило край р. Волга. При тръгването си обичаят на нестинарите бил да не вземат със себе си иконите, кърпите свещения тъпан, затова са ги закопавали в земята. Историята на една нестинарка Макро Марула била: затъжила се за родното си място. Един ден когато седяла на брега на голямата река й се явил един старец и й рекъл “Защо плачеш?” Тя му отговорила: “За заровеното имане”. Той й рекъл: “Снеми кърпата от главата си, простри я върху реката, седни на нея и ще идеш през морето в твоите места”. Така и сторила. Спуснала се по ре¬ката и оттам в морето и оттам по Костинската река (р. Велека). Тя стигнала до село Припор, изровила за¬копаните икони и отново възобновила обичая. След нея се върнали и други от Русия. Една част от тях се заселили в с. Вулгари, други в Кости и Мъжера. Тази Макро Марула се считала за родоначалницата на сегашното нестинарство.
 Интересна е описаната от автора исторя на 75 го- дишната баба Нуна. Когато била на 7 години баща й, селски чорбаджия, бил хванат от разбойници. Било 10 дена преди Св. Илия. За да се спаси обещал да даде курбан един коч, но не го направил. Цялото им семейство измряло, само тя останала жива. Веднъж когато белела платно, видяла хубав мъж да идва при нея, тя се уплашила и избягала у дома си. Но щом влязла в стаята си отново го видяла. Тя припаднала. Когато се свестила младежът проговорил и поръчал да предсказва. След случилото се тя заболяла. По време на едногодишното си боледуване тя често виж¬дала 12 мъже, с които се ръкувала, разговаряла като със живи хора. Гледала я леля й, голяма нестинарка. Веднъж тя я завела на нестинарския конак. Поръчала й какво да прави за да оздравее. Тя сторила същото и оздравяла. Никой не знаел какво й е казала, било тайна. На първия празник малкото момиченце играло за първи път в огъня. Когато се оженила прекъснала нестинарството. На 52 годишна възраст овдовяла и отново подновила нестинарството. Имало е случаи когато е стояла в огъня до 4 часа и нищо не й ставало. Когато играела нищо не чувала, нищо не виждала, нищо не усещала. Понякога виждала Св. Констан-тин да върви пред нея като малко момче с бакърче в ръка и да полива огъня, в който играела, И
 където той поливал, там стъпвала и затова не изгаряла. За останалите се виждало огън, а за нея - пепел. Когато играела в огъня говорила каквото й кажел светецът, но след това нищо не помнела от казано¬то. Когато играела, като че й вземали сърцето, като че хвъркала, ръцете й тогава правели движения не по волята, ето защо това не е за подигравка. За мест¬ното си население била нещо като светица - гледала на боб, давала мъдри съвети при семейни проблеми, лекувала с народ на медицина. По сведения на Георги Радев, учител в с. Вулгари от 1925 до 1931 г. и е сви-детел на техните игри, твърди че обичаят бил чисто български. Нестинарките пиели ракия но никога не се напивали. Прихващането е било наследствено, защо¬то на всички нестинарки в рода им имало все някой нестинар. Изглеждало, че нестинарите представляват особена верска група, отделена от другите селяни. Всичките се събирали отвреме навреме в къщата на Нуна, за да се научат на някои неща и за да планират отпразнуването на някои нестинарски празник. Воде¬ли благочестив живот. Те имали нестинарски праз¬ници, които ревностно пазели. Когато нестинарките се нареждали около огъня преди танцът им в огъня, гайдарят и тьпанарят заставали на източната страна, а те на западната. И той им даде идентично описание за игрите на нестинарките в огъня.
 Нестинарката Кераца казвала, че по време на припадъка не знаела какво става с нея. Нещо я ка¬рало да играе в огъня, а него съвсем не го усеща¬ла. По време на играта не знаела къде е, но чувала всичко каквото говорили около нея. Самата Кера¬ца казвала за себе си, че била много нервна. Кога¬то играела в огъня Св. Константин вървял пред нея и ръсел огъня. Играела за да изкупи собствените и чуждите прегрешения. При срещата си с различни нестинарки, всичките заявили, че “можели да играят безнаказано в огъ¬ня, но само тогава когато бъдат прихванати”.
 В миналото са играели по 15-20 души. Мъжете също са участвали.Интересен е случаят с Димо. През 1905 г. той бил млад нестинар. В селото турският секретар-бирник Халил, като видял Димо да играе в огъня и той решил да играе. Събул си краката и нагазил в жаравата. Но краката му толкова много изгорели, че дълго време лежал болен от изгаряне. Нещо за т.н. от нестинарките “прихващане” - те считат за прихващане нещо като влизане на свети¬ята в тях. Но от друга страна те считат, че светецът не влиза в тях, а просто те играят по негова заповед и вършат онова, което той им заповяда. Същото се отнася и до пророчеството. Така, че прихващането не може да се идентифицира напълно с влизане на светеца в тялото им. По мнението на непосветените зрители, светецът влиза в тялото им и той играе и танцува и сам си говори. Така, че прихващането има нещо като свързване със светеца, все едно вселяване. Несъмнено се касае за трансово състояние.
 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #16 -: 26 Февруари 2014 17:18:47, Сряда »
За да настъпи транс са необходими няколрко момента:
 1.    Боледуване на нестинарките до изтощаване, душевно боледуване, при което стават лесни за внушения и самовнушения;
 2.    Вярата от лични наблюдения на други нестинарки, а после и от себе си, ако са играли преди;
 3.    Предпоставка за прихващане, базирано на внушение и самовнушение;
 4.    Предварителна психологическа подготовка - приготовленията започват една седмица и с всеки ден се засилват в това очакване;
 5.    Самата обстановка оказва влияние за ускоряване и настъпване на прихващането.
 6.    Елементи на индуцирано хистерично поведение; обстановката в конака, образите на иконите, хората, тъпаните, стереотипното повторение на едни и същи звукосъчетания и действия, изглеждащи раз¬хвърляни за околните.
 7.    Имат видения и халюцинации при прехващана
 8.    Постят преди тържеството и в други дни.
 А нима това не се доближава до хистеричните припадъци, до наблюдаваните в Европа масови хистерии, при които жените се гърчели, до обладаване от сатаната. В известна степен прихващанията наподобяват на описаните по това време хистерии в Европа и Америка. Така както и при тях има заразяване, тук при прихващане изпадат в транс. Така както някои от вещиците в Европа губят сетивността (печата на дявола), тук също има загуба на сетивност по отношение горещите въглени. Европейските вещици лаят, мяукат, вият, а нестинарките издават други звуци. Те виждат сатаната, а нестинарите - Свети Константин и Елена. Някои оприличават нестинарските игри с тези на шаманите - по отношение хипнотичния транс.
 В настоящата тема се разгледаха редица психични епидемии, появили се в различни страни и континенти и в различни времена. Въпреки, че те са се различавали по време и място и са носили отпечатъка на своето време и на дадената култура, същността в тяхната основа е останала една и съща. Те са произтичали от еднакво общо страдание, зависими са били от социалните условия, както и на вътрешните психологични конфликти. Естеството на това колективно страдание се дължи на вътрешните преживелици.
 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #17 -: 26 Февруари 2014 17:26:40, Сряда »
Ето и едни сравнения от същия материал:

 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен хеката

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1547
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • http://природна магия
Нестинарството
« Отговор #18 -: 26 Февруари 2014 19:01:47, Сряда »
Що се отнася до западно европейските вещици,искам да отбележа че в човешкото тяло има така наречените "мъртви точки". Тези "мъртви точки "представляват участъци от повърхността на кожата на които почти няма или няма нервни окончания за болка. 5 са местата за мъжа и 6 за жената,трябва да се има в предвид че жената има много по-висок праг на болка.
 Ако информацията за вещиците е направена на база средновековните доклади от мъченията на палачите, по заповед на инквизитора които са били прилагани като доказателства към съдебния процес,трябва да се отбележи че те са знаели за тези точки и са се възползвали от това. И на база това знание много хора са били обвинявани във вещерство. 
 Както Лилит посочи ,вещиците са  халюцинации,но те са били на база на така наречената"Мазилка на Вещицата"чиито съставки са:татул,блян,свинска мас и още една билка. Тези билки съдържат силни алкалоиди които  предизвикват халюцинации и в много случаи водят до смърт. 
 Тази смес предизвиква и усещане за полет във въздуха.
 На тези си усещания тези мъже и жени са вярвали и са признавали че летят на метлите си или на обърнати крави както се е вярвало в държавите преставляващи днешна Германия.

 Именно на база тези различия аз мисля,че нестинарките и западно европейските вещици нямат сходства и примера не е даден правилно.
магията не е религия или философия,а начин на живот

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #19 -: 4 Юни 2014 18:08:23, Сряда »
Разгъвайте максималния размер, за да прочетете, няма как инак..

 

 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #20 -: 4 Юни 2014 18:10:02, Сряда »


 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #21 -: 4 Юни 2014 18:10:48, Сряда »


 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #22 -: 4 Юни 2014 18:11:28, Сряда »


 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #23 -: 4 Юни 2014 18:12:11, Сряда »


 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #24 -: 4 Юни 2014 18:13:10, Сряда »


 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #25 -: 4 Юни 2014 18:14:02, Сряда »


 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #26 -: 4 Юни 2014 18:15:39, Сряда »


 

 Тук са с иконите, с които влизат в огъня.
 Преди да пристъпят към игра в огъня, обикалят три пъти църквата на селото с иконите.
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #27 -: 4 Юни 2014 18:16:28, Сряда »


 
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак

Неактивен LyLyth

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4515
 • Total likes: 0
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Нестинарството
« Отговор #28 -: 4 Юни 2014 18:19:18, Сряда »


 

 Извинявам се за лошото качество, но не съм си купила светкавица, а и в тълпата е трудно снимането.
 Снабдих се с една книжка, тези дни ще се постарая да кача информацията от нея тук.
 Интересен е обредът с иконите през деня. Догодина ще отида от сутринта, когато всичко започва. smile

 Първите няколко снимки са моменти от нестинарството през годините, включително и една от големите нестинарки на селото. Селцето се именува с. Българи.
"Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата." - Е. Шафак