Отворена дискусия > ШАМАНИЗЪМ

Литература за шаманизма на български език

(1/4) > >>

Blackwolf:
За шаманизма в света има обширна (да не кажем огромна) литература - както научни исторически и антропологически/етнографски изследвания, така и появилата се от 30-40 год. насам "окултна" литература на тема шаманизъм, всякакви Ню-ейдж интерпретации, смесвания и пр. и пр.

 В България литературата на тема шаманизъм е доста скромна. Бих искал да посоча някои неща, които според мен заслужават внимание. Не претендирам за изчерпателност, сигурно ще забравя да спомена някои книги.

 Мирча Елиаде, (1951) Шаманизмът и архаичните техники на екстаза, София: ЛИК, 1996
 Класическият труд на Елиаде е компилация от изследванията на различни учени. Част от тези изследвания са били вече остарели по време на написване на книгата. Това е много известна книга по темата (практически може би първия цялостен обзор, която предизвиква широк интерес към шаманизма след 1950 г.; тя се цитира от много автори, но лично аз смятам, че има много неточности и за мен полезността й е спорна.

 Майкъл Харнър, (1980) Пътят на шамана, София: Шамбала, 1999
 Книгата на Харнър е също широко известна. Той бе май първия учен-антрополог, който взе в ръце тъпана и мина "от другата страна на барикадата", съчетавайки научните си познания с практическите методи, усвоени при шамани от няколко племена. Лично аз го харесвам. ;)

 Клаус Мюлер К., (1988) Шаманизъм, София: ЛИК, 2001.
 Авторът е антрополог и книгата е едно кратко, но доста добре написано популярно въведение в темата що е шаманизъм и какви негови форми се срещат в различни части на света. Книжката е малка и е полезна за хора, които за първи път четат нещо за шаманизма, макар че превода не е баш най-добрия.

 Холгер Калвайт (1987) Лечители, магьосници, шамани, София, ЛИК, 2003
 Авторът има степени по антропология и психология. Той е от трансперсоналната школа и известен автор в тази област. Книгата е доста интересна, но превода не е добър. Никак не е добър и това в значителна степен осакатява книгата.

 Невил Друъри - Срещи със сакралното, С., Изток-Запад, 2006
 Н. Друъри е известен автор, който има ок. 40 книги посветени на шаманизма и различни разновидности на магията и езотериката като цяло (тази според мен не е най-интересната, но нея издадоха). В книгата шаманизма е една от основните теми. Лично за мен бе по-добре да се преведе неговата книга "The Elements of Shamanism", която е доста добро писание от вида "Въведение във ....", но както и да е.

 Джон Пъркинс - "Да преобразиш себе си и света" и "Психонавигация".
 Пъркинс е интересен и приятен автор. Има някакъв позитивен дух в начина, по който пише. Книгите му не са специално само за шаманизма, макар че говори и за него и за срещите си с шамани в Южна Америка, Индонезия и пр. (и разказва за някои шамански техники, наистина по-скоро в ню-ейдж стил).

 И една серия книги, посветени на практиките на северноамериканските индианци, които имат думата "шаманизъм" в българското заглавие, макар че в оригиналните заглавия я няма.  Ех тези издатели...

 За да не ги описвам отново (мързела както е известно не мори, а мъчи), давам линк към моя блог, където съм им направил обзор (още повече, че имам пръст в издаването на някои от тях :p) . Не всички книга в темата имат общо с шаманизма, но някои имат пряка връзка...

 Оценките за някои заглавия са доста... серт, но като стане въпрос за индианци не съм склонен на компромиси (още повече че аз имам пръст в издаването на някои от тези книги). 

 Някои нови книги за индианските учения, история и култура

 Тук съзнателно не споменавам творчеството на г-н Карлос Араня, по-известен под името Кастанеда, тъй като лично аз смятам, че той няма връзка с шаманизма и въобще там става дума за литературно творчество, което е може би много интересно и значимо, но лично аз не си падам изобщо... 

 Added (06.May.2014, 0:54 AM)
 ---------------------------------------------
 А, забравих книгите за българското шаманство.  Фолклористът проф. Анчо Калоянов написа две интересни книги - "Българското шаманство" и "Старобългарското езичество". В тях той е събрал обширен материал на базата на народното творчество, с който показва, че шаманизмът е бил част от културата на българите преди покръстването и е оставил много следи в нашия фолклор.Added (07.May.2014, 0:08 AM)
---------------------------------------------
Забравих едно важно заглавие.  

 А. П. Елкин - "Аборигенските шамани: най-древната магическа традиция", С., Шамбала, 2001.
 Всъщност книгата се казва "Aboriginal men of high degree" но това въобще не намалява ценността й. Проф. Елкин е един от най-видните австралийски антрополози, който изучава в течение на много години австралийските аборигени, вкл. и тяхната религия и магически практики. Книгата е интересна и е един от класическите трудове върху шаманизма въобще в антропологията.Added (09.May.2014, 10:50 AM)
---------------------------------------------
Оказва се, че книжката на Мюлер я има в Читанка.
 http://chitanka.info/text/8165-shamanizym

LyLyth:
Blackwolf, благодаря за труда.

Blackwolf:
Тъй като линкът към обзора на книгите за индианския шаманизъм не работи, пускам го отново.
 http://ulfrden.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

 Искам да добавя още една книга, която определено си заслужава - "По следите на изгубената душа" от Сандра Ингерман (изд. "Лик", 2002).
 С. Ингерман в продължение на доста години бе технически директор на Фондацията за шамански изследвания на М. Харнър и негов близък съратник. Тя определено е много компетентен наставник в областта на т. нар. Core Shamanism, при това дипломиран психотерапевт с голям практически опит.
 Книгата е много интересна и смятам, че е полезно четива за всички интересуващи се от шаманизма.

Blackwolf:
Случайно открих, че текстът на книгата на Пако Рабан "Индиански урок" го има онлайн.
 http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%D0

Blackwolf:
"ШАМАНИЗЪМ, НЕСТИХВАЩАТА ПРИКАЗКА НА КОРЕЯ" от Мария Боеклиева.
Една интересна обзорна статия за корейския шаманизъм. Авторката е ориенталист (предполагам кореист) и добре представя тази проява на корейската традиционна култура.
Корейският шаманизъм си има свои специфики, но най-важното е, че е жива практика, съществуваща в Юж. Корея до днес.
http://asiaconference-bg.com/?p=176

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия