ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Приятелството
Archeia:
Като мъмрене ли го прие?
Не е.
Всъщност - имаше помощ в написаното.
Но явно и за да се помогне - трябва да се случи неизбежното "достояние".
Не бих и помислила да съдя живота на някой друг, Лилит... мога само да преценявам думите от моята позиция.
-----------------
Добре е, според мен /но коя пък съм аз?/ - когато се пускат "теми по принцип", в тях да се говори принципно, концептуално да се разисква...
Иначе стават сериозни обърквания.
Далеч от целта на постовете ми е това.
---------------------
Счетох темата за обща - да нищим приятелството като как го разбираме, нали, така?
И нищя.
Даже споделям.
Концепции.
Не ситуация.
Още по-малко - конкретна такава...
-------------
По конкретната - описана от теб в последния ти пост - не е проблема в приятеля, поставил те в елемента на гадна изненада.
Проблема е бил в очакванията ти към него.
Стреса е функция на собствения ни организъм - и същевременно - обяснима реакция на външната среда е - да. Дотолкова с вината на другия.
Ти избираш как и дали да го допуснеш.
И се връщаме към постовете ми от предните страници...
Там не говоря за "единачество", а за осмислено и осъзнато приемане или отхвърляне на общите клишета в реалността.
Включват именно категории и понятия, по които се дискутира в свободната зона на форума - "приятелството", "доброто", "любовта", "интригата", "лъжата".
LyLyth:
Надявам се, че не съм те засегнала.
Уверявам те, че и ти не си ме.
Quoteмога само да преценявам думите от моята позиция
Именно... За да не затъна в многословие - при мен е същото.
Казаното от мен, вплетено с лична позиция, бе от гледна точка на появата на "съзнание" и "идея". Доколкото една идея може да е общовалидна, едно съзнание е изключително индивидуално битие.
По повод на манипулацията, употребих я с нейния негативен смисъл, макар и неточен. От тази гледна точка не успях да се съглася, че нежеланието на някого да се разкрие, което нежелание може да е и въпрос на неумение, и да направи своя вътрешен свят достояние другиму, е въпрос на идея, та дори и воден от страха, че някой може да злоупотреби (хрумване?). Да, страх, защото той в никакъв случай не е идея и не може да бъде идея, а е битие, в употребения от мен смисъл! Ужасно, мъчително битие. А дали е въпрос на психологическо или медицинско тълкуване - това не може с лека ръка да се решава и пак става дума не за идея, която битува над съзнанието, а за елемент от това съзнание, казано общо.
И затова реагирах с лична позиция - защото, когато недоверието е въпрос на личностна позиция (Аз не съм добър - Ти не си добър), тогава за какво въобще говорим?!
Та .. дано не съм те обидила или да съм била неуважителна.
Но, дори и когато темите са "по принцип", всеки един изразява собствената си - лична позиция.
Благодаря за помощта, не съм я отказала, не мисля да отказвам и занапред.
Но понякога реагирам...остро.
П.П. Без вини и очаквания. Не търсим такива, нали?
П.П.П. Ако успея да си върна музата, защото тук и сега само се опитвам да те уверя, че не съм обидена и не искам същото и за теб, та много бих се радвала, ако успея да върна многословието си, да разнищим, що е то "клише" и можем ли без него..
Archeia:
"Аз не съм добър, ти не си добър" - няма такова нещо в този разговор, Лилит.
Въобще няма място за подобно.
Не знам откъде хрумна това? Че и се настанява трайно вече.
Неразбирането продължава и по-нататък...върнах се да прочета последните си постове - за да се уверя, че по-ясно няма как да бъде казано...явно интерпретация някаква пречи.
Може би и на двете страни?
------------------------
За клишетата - често употребявам думата в постове между нас с теб, струва ми се...като се върна назад...
Стремя се думите ми да са точни.
Макар и в свободната зона - тук все още си е форум за магия и окултизъм.
Клишето тук няма мястото и значението, което има в "другата" реалност.
Тук клишето пречи на разбирането.
Разбирането в окултизма е различно от конформалното.
Без изчистване на разбирането не мисля, че може да има напредък...
---------------------
Неразбирането ме обиждаше преди време.
Днес само ме отегчава.
Няма обиди тук.
Хубаво е да го знаем.
-----------------------
/струва ми се добре да поясня - постовете ми тук, дори и когато "просто" пускам музика са винаги в парадигмата на този форум. Не в концепцията на социалните мрежи. Може би това ще даде още един ключ за разбирането?/
П.с. - сега се прочетох - действително звуча тежко ... ако се дистанцирам от познаването на себе си - може и да изглежда обидено...
един нахилен емотикон ще свърши работа в посока олекотяване.
И ще обезличи казаното - затова няма да го сложа.
LyLyth:
"Аз не съм добър - Ти не си добър" е жизнена позиция от транзакционния анализ.
Интерпретация...
П.П. Хубава вечер.
Archeia:
...и т.н.
От Фром получавам кихавици... нали няма да си го причиняваме?
Интересна грешка допуснах.
И от Бърн кихам.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия