ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Приятелството
Цеци_Вихронрав:
Наистина има неща които не можеш да споделиш със всеки. Но пък ако имаш приятел който ти е толкова близък, че да можеш да му довериш всичко... То тогава си богат. А аз съм много богата.
LyLyth:
Изборът да се довериш или не е също част от това. Опознаваш някого, доверяваш се... Манипулацията е недопустима, тя не е част от избора. Това наричам вирус.
Но..
Цеци_Вихронрав:
По принцип си права, но дефакто... Съвсем на скоро мой приятел ме изманипулира... Направо си ме изнуди да направя нещо което не исках. Бях бясна... Исках да разруша това приятелство, но... Но като преспах... Утрото е по-мъдро от вечерта. Разбрах, че в крайна сметка той ме е спасил от собственото ми безразсъдство...
По някога приятелите ни, ако са истински такива се изправят срещу нас, за да ни помогнат дори и с цената на малко болка.
Archeia:
LyLyth,
всичко може и трябва да бъде достояние.
Това е основен смисъл на развитието.
Основният стремеж.
Въпроса е или на кой колко му стиска.
Или
Доколко е готов.
Това не е игра за убиване на свободното време - на живот и смърт е.
Врати се отварят непрекъснато. Някои неща зад вратите са по-големи от нашите простички съзнания.
А вирусите? Ако не те убият - спомагат да изградиш "имунната си система". По-силна.
--------------
Манипулацията е неизбежна при създаването на връзки между хората. От всякакъв тип.
Някъде беше дала пример за "табула раза"-та...спомни си го.
Какво страшно има в манипулацията?
Освен идеята, че може да бъде употребена единствено и само с цел да ти се навреди?
Та това е просто идея.../при това - не много здрава, показва липса на увереност в себе си, признаване на липсата на сила на собстевните убеждения/.
Не може /не бива/ идеята да е по-силна от съзнанието.
Ако е - тогава става проблем от психологическо или медицинско естество.
----------------
Започнах да преоткривам Томас Харис.
Засега ще преустановя експериментите си в гурме - кухнята.
Кофти комбинация на вкусове и интереси:)
/последните три изречения са шегичка. Донякъде./
LyLyth:
Не е ли по-лесно да бъде предложена помощ, наместо елемента с гадната изненада?
Представи си - отиваш на лекар. Тежка манипулация, неизбежно необходима. Наместо да ти бъде разяснено, защо ти е необходима, какво трябва да бъде направено, който точно ще го направи, някой просто така ти предлага стрес, та дори и манипулацията да е била с добри намерения..
Да, права си въпросът е, доколко е бил готов. Вероятно не много, но.. надали би избрал да си остане с тумора!
И гняв.. Гневът не е от стореното, а от преценката на някого да спести фактите.
Иначе... за благодарност и щастие са такива манипулации.
"Освен идеята, че може да бъде употребена единствено и само с цел да ти се навреди? "
Идея.. Не е ли по-скоро "Аз не съм добър, но и ти не си"... Дали е само идея един такъв свят. Не е въпрос на драма! Колкото и да обичам ТА, човек трябва да има правото поне да знае..
П.П. Шегичките, донякъде, са забавни. После е ужас.. Но за потърпевшия.
Много по-лесно е да се пита..
Свръхчувствителна имунна система води до алергии..
О съм сигурна, че не ми се сърдиш за тази по-остра реакция, а аз на свой ред ще кажа, когато някой изживее моят живот по моят начин и доведе нещата до по-добър резултат - да заповяда с нравоученията и мъмренето. До тогава мисля да имам собствена позиция по въпроса.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия