ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Приятелството
LyLyth:
cecivalchanova, няма такова нещо като товарене.
Какво значи товарене? Ако някой ти е близък, то всичко те вълнува - къде е, защо е там, до кога е там. Ако има проблеми - какво се случва, как да му помогнеш и т.н.
Иначе е нещо подобно, което Сянката описва, ама има и друга порода хора - социопатите. Те не се вълнуват от нищо и от никой.
Има и трета порода хора - такива, които наистина нямат нужда от другите, по-затворени, по необщителни.
Всякакви случаи има, нещата винаги се преценяват индивидуално и на момента.
theshadow:
cecivalchanova, дори по-чувствителните хора биха искали да са информирани и с каквото могат да помогнат, ако приятелите им са в проблеми...
хеката:
Мисля че приятелството не трябва да е натрапчиво. То някак си идва по естествен начин и се проявява когато трябва.
LyLyth:
Аз пък искам да ви питам нещо.
До тук чета, че приятелството не трябва да се натрапва, че единият не трябва да натоварва другият, че единият би могъл да бъде заставен (каквото и да значи тази дума) да приеме другия и неговите състояния. НО..
Приятелство ли е това? Не е поставяне на единия в ролята на жертва, а на другия в ролята на злодей- виктимизацията? Кой всъщност трябва да се грижи за нашите собствени граници? И можем ли да очакваме някой да не ги прекрачи, ако самите ние не сме ги дефинирали?
Можем ли да искаме разбиране и как можем да знаем кога натоварваме някого, ако този някой не ни каже това? И има ли приятелство там, където има страх да бъде изречена истината?
Мисля си сега, ценя в моя живот най-много хората, които са ми казвали истината. Има толкова много начини да бъде изречена тази истина - от такива, които бих изградили чувство на благодарност до такива, които бих нанесли рани на отсрещния, а това изключва оправданието, че лъжата или спестеното неизречено е било облечено в благородсто, за да не бъда засегната. И ако не можеш да разчиташ, че човекът срещу теб е в състояние да бъде искрен с теб, можеш ли да разчиташ, че той ще ти е приятел?
Много въпроси..
Цеци_Вихронрав:
LyLyth, според мен има различни видове приятелства. Някои са колегиални, други според хоби, интереси и... Наистина са много. Но има едно приятелство... Приятелството с главно П. В него... Там ти искаш най-доброто за своя приятел. Готов си да дадеш всичко от себе си за него. Искаш да знаеш всичко което му се случва. И в същото време искаш да го предпазиш от всичко лошо. Отсрещният иска същото за теб и... По някога се стига до сърдене, че " Ти защо не сподели?" и други от сорта, но... В карайна сметка ако е това приятелство което е с главното П, то винаги оцелява.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия