ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Приятелството
Archeia:
Да, за съжаление Quoteдали може да има "натоварване", когато има приятелствочесто се случва да се увлича човек в емоцията си /независимо каква - но най-често - болезнен вид/ - това води до натоварване на връзката - излишно форсиране, привнасяне на емоционални състояния, които острешния бива буквално задължен да приеме и емпатично да преживее...в името на приятелството...
-----------
В момента, в който се намирам, смятам подобно поведение като липса на хигиена.
Как ще е после - не знам...
Може и това отношение да не е адекватно...
-------------
С останалото - съвпадам - но не съм сигурна, че приятелството се случва няколко пъти в живота...Точно като любовта може да се случва неограничен брой пъти - от нас зависи как ще поддържаме и развиваме случилото се.
LyLyth:
Според както го разбирам приятелството, близостта ми е тези хора е толкова голяма, че не ме натоварват, даже когато усещам тяхната болка, когато страдам с тях, защото и това го има - съпреживяване.
Понеже трудно допускам хората близо до мен, не намирам за нужно, то не мога да се произнеса по последното.
Твърде .. съм критична, явно.
Цеци_Вихронрав:
Quote Archeia ()често се случва да се увлича човек в емоцията си /независимо каква - но най-често - болезнен вид/ - това води до натоварване на връзката - излишно форсиране, привнасяне на емоционални състояния, които острешния бива буквално задължен да приеме и емпатично да преживее...в името на приятелството... Защо да се чувства задължен? В приятелството няма задължения. Ако аз съм решила да съпреживея болката на приятел, то това е мой избор. Ако реша, че искам да му помогна да я превъзмогне - също. И да... по някога приятелството поне на мен ми носи не само радост, а и много болка. Но пък никой не ми е обещавал, че ще е лесно. Приятелството е трудно. И ако не мога да споделя страховете и болката си с приятел, тогава с кого? Ако приятел не може да ми се довери, аз заслужавам ли приятелството му? И... да можеш да имаш много приятелства, както много любови, но... Един или двама са ти толкова скъпи, че загубиш ли ги - ще загубиш себе си. И точно за тея най-скъпи за теб приятели си готов на всичко и това не е задължение, това е... приятелство.
Archeia:
Цеци, неразбирането идва от това:
аз написах:
"буквално бива задължен..."
Нямах предвид - " приятелят ти казва или показва - задължен си да преживееш с мен еди какво-си..."
по друг начин се случва...
Мисля, че ме разбираш сега.
Просто стана въпрос за емпатия наскоро. Построих мисълта с тази отправна точка.
-------------
Прави си, че има някои много ценни приятелства - и загубата им може да промени теб самата така, че да не се познаеш ...
За мен мога да кажа, че съм била често от страната на "прекратяващия".
В много случаи съм го правила с ясното съзнание за последствията и за двете страни.
Понякога е било за да не навредя.
По никакъв начин.
Понякога се случва и да съм отровна.
Сигурно съм кофти приятел в общия смисъл на думата?
Цеци_Вихронрав:
Сега те разбрах, Архея. Но това не е ли част от приятелството?
Аз имам някакво странно разбиране за приятелството, за мен то е... То е по-ценно от любовта, от всичко.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия