Отворена дискусия > ШАМАНИЗЪМ
Свързване с животното на силата
Delta:
Излиза, че животното на силата и ангел-пазител са едно и също нещо. Или не? В народните ни приказки пък, нещото, което играе подобна роля на пазител и Късметът, който има понякога човешка форма, говори, чувства...
Blackwolf:
Quote Цеци_Вихронрав ()От това излиза, че учат децата от ранна възраст как да намерят и се свържат със животното си на силата, за да не умрат.
Не излиза това. Децата отначало са пасивни. В юношеството те вече трябва да преминат инициация, т. нар. ритуали на прехода, които се срещат практически при всички традиционни култури. Част от тези ритуали е намирането (срещата) с ж-на-с. Според мен ритуалите на прехода са едно от нещата, които много липсват на съвременната цивилизация и създават предпоставки за доста проблеми в живота на хората.
Че кой казва, че с ж-на-с може да се свържеш само в гората? Можеш и в стаята си.
Quote Delta ()Излиза, че животното на силата и ангел-пазител са едно и също нещо. Или не?
Функцията на ангела пазител е част от функцията на животното на силата, но е доста повече от това. Християнството е заела тази концепция от древните религии (както почти всичко останало), но както обикновено се случва е взело само една част.
Иначе е добре човек да попрочита това-онова. Ако чака някой да му го сдъвче и сложи в устата...
Blackwolf:
Сега имам едно предложение. Може би интересуващите се от темата е добре да прочетат книгата "Пътят на шамана", тъй като това е дано добре написано четиво, метод, адаптиран за западните хора от човек, който си разбира от работата.
И след това може да дискутираме.
Delta:
Звучи интересно.
Blackwolf:
Аз съм малко учуден от това как някои хора тръгват към въпроса с шаманизма. Някак си им се струва, че това е нещо което идва от само себе си, нещата са така както човек ги усеща, както му дойде...
Никой примерно не започва да се занимава примерно с йога или даосизъм "както му дойде", ей така, както ги чувства нещата, без да знае предварително нищо, без наставник и пр. С шаманизма е същото.
Това си е система. В традиционните култури тя се оформя от цялостната традиция в съответното общество. В съвременния западен свят, тъй като я няма оформящата (подреждаща) роля на традицията, хората които се занимават с шаманизъм имат нужда от система, подредена от някого - като в случая с системата на Майкъл Харнър.
Лично на мен той ми допада, защото използва принципите на традиционния шаманизъм, извлича общото, без да следва конкретна култура (прим. на дадено племе, защото това изисква много други неща) и предлага система, подходяща за човека от съвременната западна градска култура. Хем е актуално, хем пази връзката с традициите.
Други "модерни шамани" в Европа и САЩ правят турлю-гювеч от какво ли не, смесват най-различни работи, което за мен е нелепо. Но явно различните хора харесват различни неща.
* * *
Затова като говорим тук, виждам, че нямаме отправна точка. За да се обсъжда нещо, според мен трябва да има някаква обща база за обсъждане. Именно затова предлагам едно начално запознанство с това, което е достъпно на български и специално с тази книга, която представя един практически метод (или група методи), една система.
Поне такава е моята гледна точка по въпроса.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия