Отворена дискусия > ШАМАНИЗЪМ

Свързване с животното на силата

<< < (3/14) > >>

хеката:
За мен Тигъра представлява стаената мощ и контролирана сила.
 Сила и мощ които единствено аз мога да насоча в съзидателна или разрушителна насока.
 Мъркането на тигъра,свързвам с "осъзнаването" от моя страна на факта, че аз контролирам задаването на посоката и количеството енергия с която да си материализира дадено мое желание.
 Силата е в мен,Мощта е в мен... Аз определям Кога,Колко и Къде.

 Бухала е символа на" познанието" което около нас,но ти се разкрива само тогава когато си готов и си съзрял да го видиш и притежаваш.

LyLyth:
Бухал – символ на проницателност и интуиция. Съветва да се доверявате на вашите първоначални впечатления. Свързва се и с ясновидството, познанието. Асоциира се и с магията, но и с тъмните сили. Това животно на силата съветва да се вслушвате в интуицията си. Може да стане проводник на съобщения в сънищата или при бленуване, затова трябва да бъдете подготвени за знаци и сигнали.
 Почти нищо не може да се скрие от хората, чийто тотем е бухала. Те виждат* и знаят всичко, скрито в душите на другите. В състояние са да разобличат всички скрити подбуди и мотиви.
 Той е олицетворение на мъдростта, поради това подтиква към внимателно и остро наблюдение на истината и на различните ситуации в живота.

 Тигър – той е творец и разрушител едновременно. Характерни за него са честта, силата, жестокост, власт, мъжество, които са неговите защити. Символизира свръхчовечни сили. Защитава и прогонва зли духове. Символизира първичните инстинкти, непредвидимостта, самоувереността.
 Свързва се със силата на волята, личната сила и куража. Заедно с това олицетворява и част от същността, която е скрита, обозначава агресия и гняв, която може да бъде насочена към някого и нещо в качеството на разрушител.
 Като цяло основното и първичното значение на това животно в качеството му на животно на силата е лична физическа и психическа сила. Изразява добро здраве. Появата му може да е свързана и със заплашителна ситуация в живота, при което той едновременно подтиква към кураж и към среща с проблема „очи в очи”.

Blackwolf:
Айде да сложа и аз моите 2 ст. 

 "Животно на силата" всъщност май не съвсем точно название. Може би е по-добре да се говори за помощници и закрилници, защото те може да не са точно животни, а... да кажем други създания. Но често са си животни.
 В традиционните култури животните имат огромна роля.  Джоузеф Е. Браун, авторът на уникалната книга "Свещената лула: разказът на Черния Елен за седемте церемонии на оглала" (The Sacred Pipe: Black Elk's Account of the Seven Rites of the Oglala Sioux),  разказва: „При моите първи срещи с Черния Елен всичко, за което той ми говореше, се изразяваше в понятия, свързани с животните и природните явления. В своята наивност аз изразявах желание старецът да се обърне към въпросите на религията, докато най-накрая не разбрах, че всъщност той точно за това и говори през цялото време!“ 

 Според много племенни народи човек не може да доживее пълнолетие, ако няма закрилник. Него си го има, но проблема е да се срещнем с него и да започнем да взаимодействаме.

 Ще кажа нещо за един от традиционните начини за намиране или по-точно за срещата с "животното на силата". Това става чрез ритуала на търсене на видение (Vision quest).

 Обикновено човек преминава през вижън-куеста за първи път в края на юношеството си, при преминаване в статуса на възрастен. 
 Има различни начини, в ню-ейдж книжките нерядко са описани и то така, че човек не знае дали да плаче или да се смее.
 Нещата са прости, но както всичко в шаманизма естествени, тежки и изискващи немалко усилия, воля и издръжливост (и физическа, и психическа и всякаква).

 Първо се избира наставник, който да те ръководи и пази. Обикновено това е опитен шаман. След това заедно с шамана се прави парна церемония, в която търсещият се пречиства и се моли за каквото е решил да прави търсенето на видение. Самата парна церемония е позната, описана е на много места и затова няма да се спирам на нея. 
 Тя продължава по принцип доста време, защото подготовката е продължителна, а и самата церемония е няколко часа. Иначе... е бая зор. Не е леко.  Strong and beautiful, дет викат индианците.
 Впрочем, парната церемония нерядко се използва самостоятелно за решаване на различни проблеми, но обикновено е подготвителен етап от други церемонии.

 След това човека отива на някое силно място, предварително избрано, и влиза в мястото за постене. По принцип мястото е някъде далеч от други хора. В миналото са избирали нарочно опасни места, където може да мине бизоново стадо, където има агресивни мечки и пр. и пр. Защото така можеш да намериш силен помощник.

 Шаманът обикновено е наблизо, на 2-3 км. или повече, но в околността. 
 Подготовката на самото място може да е различна, може да е просто обградено с "таиси", може да е изкопана дупка или само легло, в някои случаи може да е естествена плитка подземна пещера и т.н.

 Човекът трябва да бъде такъв, какъвто е, както идва на този свят като естествено същество, т.е. гол. Да може да общува със Слънцето, Вятъра, със студа без преградите, които културата поставя. Да стане естествена част от Природата, каквато е неговата същност.

 Така се започва търсенето на видение, респективно намирането на "животно на силата".

LyLyth:
Звучи интересно, да повечето неща така са описани, но ..

Blackwolf:
Но какво? 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия