Отворена дискусия > ШАМАНИЗЪМ

Свързване с животното на силата

(1/14) > >>

LyLyth:
Няколко думи за животното на силата.

 В шаманското пътуване животното на силата има своята цел и смисъл. Силите биват няколко вида, като в конкретния случай, то е проявление на енергизиращата сила в образа на животно. Животното дава на шамана свойствата и уменията, чиито проявления се явява то. Като цяло това са умения и свойства, които имат архетипен смисъл. Жизнената сила на архетипа може да намери отражение в съзнанието на човека, тъй като ние също сме част от всичко съществуващо на земята, особен вид „животно“. Животното на силата притежава всички качества на земния си аналог – физически, емоционални, умствени, духовни, затова, свързвайки се с него, човек може да се възползва от тези сили.
 Всеки един човек има такова животно. Обаче можем и да го загубим, в следствие на емоционални травми или психическо напрежение, а също така може да ни бъде отнето от друг човек, който се възползва от нашата енергия. Става дума за недобронамерените енерергийни прикачавания към друг. Животното ни предоставя физическа и емоционална енергия, засилва усмтвените способности и духовните възприятия. Заедно с това, то ни дава силит да се противопоставим на враждебни въздействия – ментални, емоционални и духовни.
 Трябва да се подчертае обаче, че животното не е отделна „външна“ същност, а особена форма енергийна схема/структура. Също така е необходимо да се спомене, че „дух“ тук не носи религиозен смисъл, а обозначава индивидуална жизнена сила. Духът присъства навсякъде в природата – в растения, животни, хора, в минералите, даже в земята, слънцето, звездите и прочее. Целта на срещата с животното е именно обръщане към особеностите, които то олицетворява, който са и някакъв аспект от личността ви.
 Когато осъществим контакт с него, качествата, които то олицетворява, започват да оказват позитивно въздействие върху живота ни и да ни защитават. Така например лъвът е израз на слиа; орелът – зоркост; лисица – хитрост; бобър – конструктивност; костенурка – настойчивост; змей – трансформация и т.н. Това животно може да бъде както архетипен образ на реални животни, така и митологически такива. Също можете да имате повече от едно животно на силата, които се сменят в някакъв етап от живота ви и при различни обстоятелства.
 Има няколко признака, по които можете да познаете кое е вашето животно, когато го срещнете. Един от тях е дружелюбността му. То няма да ви кара да се чувствате заплашени по никакъв начин. При срещата си с него можете да го попитате, дали то е вашето животно на силата и да го приветствате, с която правите заявка към подсъзнанието си да приеме свойствата, които то обладава. То може да общува с вас чрез речта, чрез символи, образи или по телепатичен път.
 Когато се намирате в труден период или имате нужда от помощ, то може да ви помогне като:

 - ви даде сила, издържливост и енергия да устоите и да излезнете от сложната ситуация;
 - ви помогне да откриете идеи по проекти, над които работите;
 - ви окаже защита на тялото от неблагоприятни въздействия и усили вашата устойчивост;
 - способства за развието на оптимизма и чувството на увереност в себе си;
 - ви помогне да достигнете отговора на въпросите, които ви терзаят;
 - укрепи и хармонизира отношенията ви с друг хора и т.н.

 Тълкуването на качествата, които животното притежава, може да бъде направено от вас самите – чрез интуицията и вътрешните прозрения - или от вашия вътрешен водач. За да се научите да разпознавате качествата му, трябва да развиете интуитивните си умения и да се научите да следите за внезапни озарения, прозрения, съвпадения или за наставления при шаманското пътуване, идващи от вашия духовен водач или висше Аз.

 Източник:http://shaman.aha.ru/homepage/shaman/shaman2/part08/08.html
 
 Подготовка за практиката.
 
 Един душ отпуска тялото и ни освобождава от напрежението. Затова е добре да си пуснете душ преди практиката. Мястото, където ще провеждате практиката, да е тихо. Телефоните – изключени, идеята е никой и по никакъв начин да не ви безпокои.
 За да подпомогнете визуализацията, използвайте всякакви сетивни стимули, които ще ви накарат да се почувствате сред природата. Аз си проветрявам стаята, за да влезе свеж въздух. Използва музика, тук подходяща ми се струва някаква такава:

 _uVideoPlayer({`url`:`http://www.youtube.com/watch?v=MOBzSxFK8E0`,`width`:`425`,`height`:`355`},`scrE7tM1w6Wlj`);

 Снабдила съм се с лампа с етерично масло, в което слагам различни аромати – боров, лавандула, жасмин, теменужка и т.н... Можете да използвате и ароматни пръчици, но по-добре са ароматните свещите и етеричните масла, понеже тези пръчици често миришат само на пушек. Идеята на аромата е да ви помогне да се почувствате сред природата.
 Изисквания към позата няма. Самата аз не ги следвам. Моите пози са онези, които ми харесват и са ми удобни, затова – седнали, легнали, полулегнали – свобода е.
 Желателно е преди медитацията да релаксирате тялото. По-добре ще се получи, ако сте легнали, но това пък крие рискове да си подремнете, на мен ми се случва понякога. 
 След като приключите с подготовката, релаксирайте и дишането – спокойно и равномерно, без принуда. Отделете си, колкото ви е нужно време, за да го постигнете. Като се овладее дишането, сърцето забавя ритъма си и започвате да навлизате в медитративно състояние.

 
 Визуализация:

 Всеки един си има предпочитани (любими) места или е съхранил картини на природни кътчета в паметта си. Извикайте образа им в съзнанието си. Постарайте се да видите детайлно картината – дървета, храсти, птици, облаците по небето, да усетите вятъра, ароматите във въздуха, шепота на дърветата – колкото по-богата е тя, толкова по-добре. Тук е моментът да интегрирате и природните звуци, ако ги използвате (музиката). Почувствайте себе си като част от тази картина. Можете да се опитате да се сдобиете и с различни „усещания“– за релефа на дървесните кори, мекотата на тревата, хладния пясък, гладката повърхност на камъните, шума на водата и т.н. Разходете се, заслушайте се, вдишайте от аромата, това ще засили преживяването ви.
 Когато приключите с изграждането на природната картина, седнете и изчакайте. Отправете мислено желанието си пре вас да дойде вашето животно на силата. В някакъв момент към вас ще започнат да се приближават различни животни – хищници, тревопасни, насекоми, влечуги, дори митологични могат да са. Изчакайте търпеливо, защото те ще се приближават и после ще си отиват, но онова животно, което ви доближи и ви накара да го почувствате близко, като част от вас, ваш истински приятел и остане до вас - то е вашето животно. Постойте така още малко и вижте, дали няма да се приближи и друго животно. След като сте се срещнали с животното, приветствайте го, отдайте му ласка, нежност, признателност и благодарност за това, че ви е помагало, независимо че не сте предполагали. От тук насетне изборът е ваш, какво още ще решите да правите с него и колко ще продължите с визуализацията – дали ще се възползвате да искате съвет, или ще поседите безцелно с него, или пък ще приключите с практиката.

 В източника, който ползвах за информация за животното на силата, има поместени различни животни и качествата и способностите им. Можете да ги погледнете, а ако някой не се справя с руския, ще помогна, независимо, че и аз не съм в блестящи отношения с този език. 
 Възможно е някои животни да ги няма, но ще се постарая да предоставя информация и за тях.

Цеци_Вихронрав:
Да си опиша срещата с моите животни на силата. Очаквах само едно, но...
 Издебнах да съм сама в къщи, взех душ и се разположих натопло до печката. Запалих тамян понеже етеричните масла ме приспиват, а тамяна ме успокоява, но държи умът ми буден. Не пуснах музика- пращенето на дървата в огъня ми е достатъчно.
 Отпуснах се... Намирах се в гора, вървях боса през нея. Слънцето прозираше през клоните на дърветата и ме топлеше. Излязох на поляна (доста голяма) и седнах на някакъв камък в средата и. Изпънах се с подпрени назад ръце, за да се насладя на лъчите на слънцето. От гората започнаха да излизат разни животни, но
 никое не ме доближи. Имаше зайци, сърни, елени, даже някаква мечка излезе, но и тя не ме доближи. Просто си стояха в края на поляната и ме наблюдаваха. Не изглеждаха уплашени или впечатлени от присъствието ми, но и не ме изпускаха от поглед. По едно време слънцето се скри от ято гарги. Летяха в кръг над мен и ми правеха сянка. Един гарван се отдели от ятото и кацна пред мен. Подадох си ръката и той се премести на нея. Красив гарван. Мисля, че им казват Гарван-гробар. С голяма и широка глава, здрав широк клюн и катранено черни очи. Перата дълги и му стоят като мантия когато е кацнал и с прибрани крила. Погледахме се известно време и той отскочи и ми кацна на главата (като шапка), а останалите
 гарги накацаха наоколо. След това чух шумолене в тревата. Поогледах се... Към мен идваха змии. Много змии. Нямам идея какви бяха... бяха пъстри и не ме плашеха. Просто дойдоха и се увиха около мен - по цялото ми тяло. Имах чувството, че съм в броня от змии. Кожите им хладни и приятни на фона на прежурящото слънце и усещах такова спокойствие сякаш съм защитена от всичко. И в момента в който мислех, че по-голямо блаженство няма... накацалите гарги направиха път на глутница вълци. Вълците ме обградиха в обръч, а един от тях се отдели и сложи глава на краката ми - както си бяха в змии целите ми крака. Интересно,
 че нито змиите, нито вълка се притесниха. Постояхме така, помилвах вълка и той и глутницата му  си тръгнаха. После сеоттеглиха и змиите. Успях да пипна и помилвам всяка от тях. Накрая останах с гарвана на главата и ятото. Свалих леко гарвана от главата си. Сложих го на ръката си, погледахме се още малко (направо потъвах в очите му). Целунах го по главата, а той изграчи и отлетя повеждайки ятото. Постоях още малко на камъка
 да ме нагрее слънцето и... и се събудих. А тамянът уж беше, за да не заспя...
 Аз честно казано очаквах някоя котка, че са ми любими, а то... Змии, гарги и вълци.... За вълка зная от години и затова ми е татуиран на рамото, но змии и гарвани...
 Трябва да ровна да видя как ми помагат като животни на силата...

LyLyth:
Преди да кача информация за качествата, които символизират тези животни, добре е да потърсиш смисъла им вътре в себе си.
 
 Гарван – заради черното си оперение е считан от западната култура за предвестник на нещастие и асоцииран а тъмните сили. Съобразно вярванията на американските индианци обаче светът е произлязъл от тъмнината, а черният цвят се свързва с Хаоса – източник на неизчерпаема енергия, предвестник на когото се явява враната. Затова той се отъждествява с магията, съдбата и предвестник на бъдещето. Той олицетворява потребността от промяна в отношението към живота и материалните притежания. Насърчава ви да внесете в живота си магията за неочаквани промени и необичайни промени. Подтиква към освобождаване от негативизма и на негово място да заселите оптимизма и радостта от живота. Гарванът е приносител на енергиен поток, създаващ промени и нови обстоятелства в живота. Той се определя като страж в церемониалната магия. Олицетворява силиата, която управлява намерението в ритуала и неговото осъществяване.
 Ключово значение: предвестник на градивни промени.
 
 Вълк:
 За американските индианци вълкът не е опасен хищник, а се приема за учител и следотърсач – „този, който проправя път”. Влкът притежава обострени сетива – неговия нос е сто пъти по-чувствителен от човешкия. Той може да долови разликата между реална и въображаема опасност. Срещата с вълка в ролята му на животно на силата обозначава близка среща с вашия вътрешен водач и наставленията, които ще получите от него. Вълкът ви насочва към това, че всичко в природата може да бъде източник на познание. Можете да се учите от дърветата, растенията, животните, птиците, скалите, вятъра и дъжда.Всичко, което трябва да направите, е да бъдете внимателни и готови да слушате и видите знаците. Това животно предвещава среща с знанието, скрито в дълбините на подсъзнанието.
 Ключово значение: бъдете готов за обучение

 Змия:
 Змията може да сменя кожата си, което символизира възраждане, жизнен опит след смъртта. В качеството й на животно на силата тя се асоциира с непрекъснатостта на живота, цикличността му и прехода от едно ниво на живот към друго. Тя показва, че и вие сте безсмъртна душа в смъртно тяло, от което се освобождавате, когато то е изпълнило онова, за което е било предназначено. Всичко е в името на това, да бъде постигнато нещо по-важно. Тя притежава преобразуващата сила и помага за правилното използване на енергията на елемента Огън.
 Ключово значение: приемственост и непрекъснатост.

myself:
cecivalchanova, впечатли ме поредността на появата на твоите животни на силата: гарван, змия, вълк... Помисли върху това, попитай ги.

 ПП-Следя този практикум, защото е в пряка връзка с предстоящото руническо обучение. Всяка руна има своя Фюлгия (животно на силата, помагащо при контакт със силата на руната). Гарванът е Фюлгия  на Райдо, която ще е и първата руна, на която се спрях, да започнем. Не е тук мястото да изказвам повече, отколкото е нужно - повечето ще е, когато навреми времето.

 Затова имам молба и към LyLyth: опиши твоите животни на силата. Предполага се, че всеки, водещ даден практикум, е проверил как и дали е "работещ". Конкретно тази динамична медитация работи и то добре. И приложното й поле е много по-обширно, отколкото ви се струва на пръв поглед.

Цеци_Вихронрав:
myself, ще го направя. Вече няколко пъти я правих тази медитация и с много малки разлики "виждам" все същото. А животните ми на силата като се замисля идват все в тази последователност.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия