Отворена дискусия > БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ
"Българска традиция и обредност"
niksi:
На мен ми е интересно нещо относно традицията с мартениците.Защо някъде свалят от ръката си и завързват мартениците при вида на първото цъфнало дръвче, а на други места при вида на първия щъркел за слагат под камък.Аз като гледам там където се връзват на дръвчета няма да се носят дълго мартеници, защото вече има и такива с цвят.Но ми е интересен смисълът на двата обреда и защо се е получило такова разминаване в различните краища на страната.
Delta:
До колкото знам на дръвче се слага за здраве. При вида на щъркел или пак на дръвче - защото вече е дошла пролетта. А под камък за гадание - ако след 6 месеца надигнеш камъка и има мравки по мартеницата, на бедност е.
Ще се поразровя и ако намеря нещо интересно, ще пиша.
хеката:
Никси,това е един от въпросите на който търся отговор,но с баба Марта като цяло се сблъсках с такъв тюрлю гювеч сблъсках за какъвто не бях и мислила. За поредна вечер търся и не мога да намеря задоволителен отговор не само на твоите въпроси,но и на още поне два.
Явно ще се наложи да пусна тема,но по задълбочено статия ще пусна малко по-натам. Ще се наложи да потърся и други източници. Същото се отнася и за кукерите.... Ужас
LyLyth:
хеката, защо не изпратиш запитване до националната библиотека?
http://www.nationallibrary.bg/
Там ще има доста информация, процедирам така с библиотеката в Пловдив - изключително полезни справки получавам.
хеката:
Това е супер идея,мислех да ходя до БАН.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия