Все пак да не забравяме, че най-страшното омагьосване е само-омагьосването. Това което си внушите, че го имате, е по-лошо от това което имате поради нечия неприязън или собствена грешка, защото всичко реално си има естествена мярка, а фантастичното няма мярка, може да се разраства до безкрайност.
А понеже тялото ни, и особено психиката, реагират на нашите нагласи, няма как подобно състояние да не окаже ефекти на всички нива. Когато в нас се роди напрежение, и ние го подсилим с притесненията си(които са по същество психичческо напрежение), общата напрегнатост започва да расте, засилената напрегнатост поражда още повече притеснения, и така в цикъл докато се премине границата за повлияване и на тялото, и на целия ни живот...
Едно време имах познат, който печелеше доста пари, убеждавайки притеснените хора, че някой ги е омагьосал, само като отгатваше причините за нервността им и фигурата на човека с който са имали пререкания в последно време

След което се намесваше с разни измислени защитни ритуали, леенета на восък или разплитане на парчета плат... и хората си тръгваха успокоени, а оттам бързо им минаваше...
Собственоръчно използвах същата техника когато баща ми имаше неврологичен проблем в крака: сложих му някакви камъни, баях и дрънках над тях 2-3 минути, след 10 минути му мина това което 2-3 месеца никой лекар не можеше да поправи. Фантомната болка не се върна, дори когато му разказах че реално нищо не съм правил... явно САМОвнушението работи доста добре при хора в стрес!
Що се отнася до набедяваните за "вредители", забелязал съм, че който не може да владее себе си, не може да владее и другите, който не може да заповядва на своето съзнание, не може да заповядва и на съзнанието на света, нито на съзнанията на други хора. Което обаче не пречи нито на него, нито на хваналите сгоден момент да измислят всевъзможни истории и всевъзможни атакуващи и защитни ритуали.