Отворена дискусия > ТЪРСЯ ПОМОЩ
Имам ли направена магия?
Agena:
Направих си труда и изчетох постовете тук.В мен окончателно се затвърди мнението,което и преди съм имала,че хората обясняват собствените си неудачи в живота с направена магия,защото така е най-лесно и никой не търси вината у себе си,не си казва,че е време да промени нещо.В интерес на истината,същинските външни въздействия са доста рядко срещано явление и вместо да търсят помощ в такива форуми,по-добре е някои от пишещите/които освен това искат и сами да си направят магия,за да оправят работата /да се обърнат към психолог или към...психиатър.Магията не е занимание за психично неустойчиви хора,тя първо,че няма да проработи,второ-това,което си мислят,че правят,ще задълбочи тежкото им състояние още повече. .
Цеци_Вихронрав:
Agena, нямат нужда от психолог или психиатър. Поне повечето от тях... Просто винаги е по-лесно някой друг да е виновен. Да не говорим, че и суеверието сред хората допринася не малко за това положение. Писнало ми е от приятелки дето не се разбират я със свекърва, я с етърва и от там всяка беда отдават на направени магии от въпросната свекърва или етърва. Както и да обяснявам, че нямат магия... не вярват. И се стига до един момент в който ме обвиняват, че не искам да им помогна и те видиш ли щели да идат при еди коя си много разбираща врачка и баячка. Само при мисълта, че ще похарчат трудно спечелени пари по шарлатанки и ме втриса. Затова ми е по-лесно вместо да се боря със суеверието им, да "обая" някаква вода и да я дам да напръскат дома си. И после да видиш ти как изведнъж "магията" изчезнала и всичко се наредило по мед и масло...
Agena:
Цеци,ти си влязла в ролята на психолог,приложила си действието на плацебото .Винаги съм казвала,че за атеиста плацебото е онова,което е молитвата за вярващия ;),а за суеверния-врачката .В случая това,че си приложила благородната лъжа е по-малкото зло,защото дори и да се опиташе да ги вразумиш,те пак щяха да похарчат парите си.
Цеци_Вихронрав:
Agena, идеята ми дойде от Тери Пратчет и любимата ми героиня баба Вихронрав. В книгата "Маскарад" пише така: "Баба Вихронрав не беше осведомена за съществуването на психиатрията и не би я изтърпяла, ако научеше.Някои занаяти са прекалено мрачни дори за една вещица. Тя предпочиташе главознанието и се усъвършенства неимоверно. И макар че е възможно да бъдат открити повърхностни прилики между двата подхода, има огромна практическа разлика. Психиатърът, чийто пациент се страхува, че го преследва огромно смразяващо чудовище, ще се стреми да го убеди, че чудовища няма. Баба Вихронрав просто ще му подложи стол да стъпи и ще му връчи тежък боздуган."
Обичам бързите резултати...
Agena:
И аз обичам приказките и романите с подобно съдържание-в тях могат да се открият добри архетипи .
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия