Отворена дискусия > ТЪРСЯ ПОМОЩ
Ефектът на Пигмалион
Bulfrog:
Лилит,не съм запознат много конкретно по темата и не виждам
нищо срамно да си го призная.
LyLyth:
Ефект ПИгмалион - изследване с етнос
Линкът, който сложих, води до нагледен пример. Казано с две-три думи и съвсем обобщено - отношението на някого към друг може да моделира поведението на втория по начина, по който първият го "вижда" и оценява.
Тук просто изчети това, което сме писали. Намесват се обаче и други фактори като : авторитет, понеже този някой, който има дадено отношение към лицето Х, трябва да бъде значима фигура, за да има реално възможността въздейства. Може нещата да са организирани и чисто и просто на основата на власт и властови инструменти. Темата е ужасно голяма, но лично за мен е доста интересна.
Сега да го вкарам с пример от ежедневието. Предразсъдъчното мислене и последвалото отношение от него оформя поведението на хора и групи от хора. В случая с етноса е много лесно да се разбере, какво точно обозначава този ефект. Учителят и неговото отношение към учениците е изключително важно, особено в първите години от образованието, когато детето вече е достатъчно осъзнало се, за да може да разбира частично отношението към него и то да му влияе, но не достатъчно формирало се, за да има стабилна Аз-концепция (цялостно себевъзприемане, казано ..много обобщено), която да не се влияе от предразсъдъците на другите. Жив пример си имам с учителката на Дребчо. Изключително закостеняло и тесногръдо същество, обременено от предразсъдъци и дребнавости. На няколко пъти улавям дъщеря ми, че говори с предразсъдъци и дискриминационни шаблони и това ме влудява! И всичко идва от учителката й. И сега..когато насреща имаш такъв учител, който те гледа, преценява те като качество трето, отнася се към теб като към качество трето, оценява те като качество трето - е, с времето започваш да вярваш, че си качество трето, независимо от това, какъв потенциал имаш. И не само вярваш, ставаш качество трето в поведението си, мисленето, отношението към живота.
Но би могло да бъде и в положителна насока. Когато човек такъв вярва в теб, поощрява те, стимулира те, отнася се към теб като към способен, умен, достоен човек, с големи възможности и нереализирани потенциали - с времето изграждаш себе си така.
Но това е някакъв крайно ..изчистен вариант. Нещата никога не са толкова чисти в действителност или толкова опростени. Намесват се и много допълнителни фактори. Тук е изключително важно и какво срещаш от останалите като отношение, какви модели възприемаш от тях, колко силен е авторитетът на човека с негативното отношение, има ли кой да противостои на този авторитет, задавайки и друг модел и т.н.
Не маловажни са и индивидуалните характеристики на личността - един сангвиник е по-малко уязвим от един меланхолик. Холерикът много по-бързо ще се поддаде на подобна оценка, но и много по-лесно ще я преодолее спрямо флегматика. Т.е. типът нервна система и прочее. Има много писано. Изгледай и филма, който съм сложила. Там особено ясно се разкрива ролята на авторитета. После проследи Хоторн ефекта - има писано за него. Прочети и за плацебото и въобще за лидерството, лидерските стилове... Има какво да се чете.
Като цяло става дума за психология. Всичко е психология.. Даже правото е психология
П.П. Дразня те, не друго. Но не влагам лош умисъл, а изразявам любовта си към тази наука.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия