Отворена дискусия > ТЪРСЯ ПОМОЩ
няма да се примиря
арвен:
фирмата е голяма, но местното управление е пълна боза, а централата е в пълно неведение. Добре, ако пуснем оплакване в Инспекцията по труда и дойдат на проверка, ще наложат глоба, сигурно. Но ние какво? Пак ще си е постарому след това, за тези, които останат де:-) Или искаш да ми кажеш да пратя оплакване в HR -а и да чакам какво ще предприемат?
theshadow:
арвен, тази глоба кой ще я плати- местното ниво на управление или главният шеф? Нищо не се плаща от никого без знанието на главния шеф, гарантирам ти, независимо как изглежда отстрани. Можеш да бъдеш убедена, че ще се сетят кой е подал жалбата. Но можеш да бъдеш убедена и, че докато си траеш, ще те мачкат. При това правилото е, че колкото повече си траеш, толкова повече ще те мачкат. Удобно им е.
А за HR-а- мислиш ли, че не вижда текучеството и не знае за какво става въпрос? Или че главният шеф не знае за какво става въпрос? Знаят. Но докато няма последствия за тях, няма да имат нито една причина да си променят поведението.
Аз имам чувството, че те е страх да си защитаваш правата. Много хора ги е страх. И една друга прослойка хора спекулира ужасно с това. Така хора работят примерно без трудови договори или примерно сключват тр. договори, но осигуряват ги не на заработеното от тях, а на прага и после тези хора като се разболеят или стигнат до пенсия, а ако са жени и излезнат по майчинство- ще са обречени на мизерия, понеже държавата плаща на база осигуряването (да, много от работещите допускат такова положение, понеже са големи тарикати и вярват на работодателя, като им обяснява, че "така прецакват държавата"- а всъщност сами себе си прецакват и то брутално)... И т.н.
Няма друг да седне да защитава твоите права или да отстоява твоите права и това да мине лесно за теб. Ти лично трябва. И да- няма как да не съдържа риск едно такова отстояване. Но ти си преценяваш- или приемаш трудният път и се бориш, за да се държат с теб като с човек, или не- но тогава нарушенията на КТ, касаещи теб, ще са изцяло за твоя сметка. И в двата случая ще платиш цена. Ако се бориш обаче ще си запазиш чисто човешкото достойнство, а ако не се бориш...
Впрочем опиши ми за какви нарушения на КТ става въпрос според теб...
LyLyth:
И в кaкво се изрaзявa тормозa?
Aton:
Има малко неща които понякога ме карат да се срамувам че съм българин......Едно от тези неща е нашенската ни поговорка :„Покорна главица сабя не я сече!“......
Съвет към теб арвен, напиши жалба до Инспекцията по труда....но преди да я пуснеш я покажи на управителя на фирмата и поискай неговото мнение....ако няма реакция от негова страна / а аз съм сигурен че ще има/, пусни жалбата.......така ще си лоялна и към фирмата и към себе си.....
арвен:
Как да ви кажа, аз съм единствената дето до сега винаги си е търсила правата, имало е и др.случаи на нарушения, но никой от другите не смее да ме подкрепи, страх ги е, че ще ги изгонят:-))
Тормоза се състои в това, че искат да работим овъртайм, без да питат, съгласен ли си или не, на практика се получава, че си нон стоп на работа, вкл. и уикендите. По закон трябва да имаме 40 часова раб.седмица, но далеч не е такава. Аз ако преценя да остана след раб.време е едно, но да ти го налагат, без право на обжалване-съвсем друго. Това не мога да понасям- да ме правят на маймуна, а познавам колеги, които стояха до откат и в един момент им казаха- вече не сте ефективни Сбогом. Знам, че в БГ това е масова практика да се експлоатират хората, но не мога да го приема това нещо, не искам да ме експлоатират. И като ме изцедят на максимум да ме изхвърлят, като останалите.
Но тук в случая става дума за конкретен човек, от когото идват проблемите, само че е много Наш човек, ако ме разбирате, в никакъв случай няма да победя само с оплакване в централата, трябва ми помощ, а никой не смее около мен.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия