Отворена дискусия > ШАМАНИЗЪМ

Какво е това "шаманизъм"

<< < (5/9) > >>

Blackwolf:
Quote theshadow ()За трансовите състояния- правилно си постъпил, че не си тръгнал така просто да изпадаш... Мнозина ги изкушава и ги възприемат като игра... Без да са наясно нито колко видове са трансовете, нито какви са вредите, ако се употребяват неправилно...
 Мда.  Ами то човек не може току така да изпадне, освен с методите които споменаваш (хипноза и пр.), но те никога не са ме интересували. 

Обикновено се счита, както вече споменах, че трансовите състояния са една от характерните особености на шаманизма.
 Както вече казах мненията и наблюденията върху шаманските трансове са най-различни.
 Харнър нарича това ШСС. Това е въпросното шаманско пътуване.

В Сев. Америка и почти цяла Азия (от Чукотка до Индонезия и от Япония до Турция) шаманите влизат в такива състояние главно чрез тъпана (или други музикални инструменти в някои страни), но най-често са тъпана (drum, бубен) дрънкалката (rattle, погремушка).

В Централна и Южна Америка вече са по ентеогените (аз предпочитам това име), демек "растенията на силата".

Има една книга за т.нар. холюциногени на известната антроположка М. Добкин де Риос (вече покойна), която се оказва, че я има на руски онлайн (аз навремето си взех самата книга, преди 20-ина год. сигурно).
 http://psycity.ru/index.php?id=181;sort=0

Между другото, за тези неща доста пишат трансперсоналистите. Има и един интересен филм ("Други светове" доколкото помня), където се явява и самия Станислав Гроф и доста интересно се разказва за аяхуаската. Има го в Колибката.

theshadow:
Blackwolf, имам алергия към трансперсоналната психология... Самата трансперсонална- до колкото я изучавах- е някакво самоходно безумие (от типа псевдо-наука)... И... Заради Юнг- към плагиатството и глупостите на който също имам алергия... И не само заради Юнг...

Имам и алергия към Гроф- заради холотропното дишане... Не зная дали ти е известно... Техниката на холотропното дишане е базирана на предизвикване на умишлена респираторната алкалоза (E87.3 по международния класификатор на болестите) с цел наподобяване на състояние, изпитвано при употреба на ЛСД, към което ЛСД - Гроф бил привикнал, докато е правел изследвания точно на ЛСД-то (към 1950 година са тези изследвания)... Изследванията го тласкат Гроф към наркомания... Т.е. Гроф като учен ясно е осъзнавал, че холотропното дишане е умишлено предизвикване на респираторна алкалоза... Не е случайно налучкана вреда това холотропно дишане... И че е масово разспространено това вредно нещо... Не намирам подобно поведение за редно от страна на учен... И след тази му голяма изцепка - нищо, което е свързано с Гроф- не мога да го взема за чиста монета...

Свалих си книгата за растителните х-ни - благодаря ти много за линка... Отивам да я чета...

Blackwolf:
Ха, трансперсоналната психология. Явно и тук в психоложките среди трайно оформят отрицателно отношение към нея. :pЗнам за отрицателното отношение. 
 Мен пък подхода ми импонира, защото е се стреми да е цялостен и не се напъва да отрича традицията, а и не смята, че сегашното развитие на науките е върховното постижение на човечеството (тук съм съгласен с него); въобще смятам Гроф за интересен автор. 
 Знам и за холотропното дишане, чел съм разни неща. Явно има различни мнения по въпроса. 
 В Русия явно Гроф има доста силно лоби сред психолозите, защото там го издават усилено, има организация, семинари, сайтове...

Както и да е - по отношение на щаманизма позицията на трансперсоналистите ме устройва в значителна степен, може би защото видях, че тяхното мнение в доста отношения съвпада с това, което аз имам по тези въпроси. А именно, че шаманизма е сериозно древно знание, което има някои средства, които са недостъпни и непознати на съвременната наука. Не за друго, а защото тя си затваря очите за някои неща.

Всъщност ако разглеждаме древните (не само шаманите), те имат едно предимство така да се каже по дефолт - цялостността. Докато съвременната западна цивилизация (и съответно) наука е частична, фрагментирана, с една дума изучавайки листата под микроскоп не вижда гората, образно казано.
 Напоследък на Запад се правят опити да се подхожда холистично към нещата, но още има много леб да ядат.

Както и да е, хайде да не обсъждаме трансперсоналната психология и сегашната наука, защото май не ни е това темата.  

Предпочитам да си говорим за шаманските традиции. 

theshadow:
Blackwolf, ок- тогава ти си- ще очаквам с нетърпение още материали по темата за шаманските традиции... 

Blackwolf:
От утре (всъщност по-късно днес ), уви, започва работното ежедневие. Дано имам време да наминавам по-често.  Added (10.May.2014, 7:48 PM)
---------------------------------------------
Както вече споменах, много често шаманът минава през т.нар. шаманска болест. Между другото подобни състояния се срещат при множество други практики, които целят развитие на някакви способности и въобще развитие на личността. В чан (дзен) будизма има дори специален термин - чан бин (чанската болест), през която минава човек, преживяващ духовна трансформация. Мисля че шестия патриарх, Хуйнен, е казал "Преди човек да изучи чан реките са реки, а планините - планини. Когато започне да изучава чан реките не са вече реки и планините не са планини. Когато постигне чат реките отново са си реки, а планините - планини". Човек е достигнал същото място, но вече е "изкачил" едно "стъпало" ,или повече!), образно казано. При шаманизма също има много сходни проявления.

Та за шаманската болест по добре е да дам един пример, който според мен много по-ясно може да покаже за какво става дума, отколкото моите приказки.   

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия