Автор Тема: Какво е необходимо за занимания с магия?  (Прочетена 33227 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« -: 22 Септември 2009 14:23:42, Вторник »
В действителност много хора тепърва решават да се занимават с магия, а нито имат представа с какво по-точно се захващат, нито какво им е необходимо. Така че една насока струва ми се, че би била полезна.

Какво е това животно "магия" и с какво се яде.

Магията е това, което е Светът, защото изразява силата, която крепи Света и нас ни свързва със Света. Магията е всичко, което възприемаме и затова в нея няма догми и обреди, защото възприятието е неограничено. Магията е метод на живот, път към началото и края. Магията е абстракция. Магията не е няква висша сила, нито е викане на разни неща да вършат било какво било вместо някой друг, да отговарят на разни въпроси и прочие.

Нужен ли е Учител по магия.

Отговор с една дума - НЕ. Да се учи магия, това не е просто да се изнасят лекции. "Ученикът" (кавичките са нарочно) не учи, а възприема магията. "Учителят"(кавичките са нарочно) може само да помага, ако има такъв. Истинският учител по магия са животът, природата, заобикалящият свят.

Такива са постулатите на новата школа в магията. Всъщност добре е да се знае, че има стара и нова школа, които се различават в теорията и практиката значително по редица въпроси, но в случая за учитестването и ученичестването:

Стара школа- магията се изучава по стара система, ограничена в разни рамки и точно определени стъпки. Идеята, че е нужен Учител (с главното "У") е с принадлежност тази школа.

Нова (съвременна) школа- позволява системата да бъде гъвкава, дори да се пренебрегнат някои стъпки и да се въвеждат нови начини. Няма учители и ученици, а просто хора, които си вървят по пътя и ще стигнат точно до там, до където могат да стигнат. От тук и убеждението, че ако все пак се наложи обмен на опит в група- учител- като субективно понятие (и едновременно с това ученик- също като субективно понятие) може да бъде всеки, понеже всеки си знае какъв път е минал и какви грешки и плюсове може да покаже на останалите от пътя си, което си е насока.

Заниманията с магия.

Магията не става да бъде практикувана в качеството на хоби. Тя е умение, което се вплита завинаги в житейския път и както не може да се забрави как се кара колело, така и не може да се забрави как се прави магия (говоря за истинската магия, защото има и много шарлатани, които успешно налагат триковете си). Затова, ако някой иска да се занимава с магия, трябва да подходи сериозно или по-добре да не си губи времето, а да се насочи към други занимания.

---------------------------
 Очаквайте продължение...

---------------------------

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #1 -: 24 Септември 2009 09:41:48, Четвъртък »
От къде започват заниманията с магия?

И теорията, и практиката нямат значение. И не са здрава основа за стъпване, ако човек наистина, а не наужким, има намерение да се занимава с магия. Основата е да знае магът реално какво прави. Останалото е Его.

Нека го онагледя с един пример. Ще се възползвам от написаното от Кастанеда.

Кастанеда го дрогират, обещавайки му среща с Мескалито. Той в това надрусано състояние се среща с едно дъгоцветно куче, тялото на което излъчва силна светлина. Кастанеда пиел вода, при което възприемал от тялото му през всяка пора, как течността се превръща в дълга лъскава дъгоцветна грива. Въртял си пръстите на краката и така контролирал движението на кучето, а кучето, като кимнело с глава и на Кастанеда му идвало непреодолим импулс да скочи. И така натам.

На Кастанеда му се обяснява, че е приет от Мескалито, че Мескалито и той си играели и не- не било куче. И понеже Кастанеда не знае какво точно прави… Приема тази версия за известен период от време. Но какво видяли недрогираните му спътници… Цитирам:

“Оставихме те на верандата, защото се страхувахме, че ще напикаеш навсякъде по стаите.
 Всички се засмяха високо.
 - Какво ми беше, нима аз…
 - Нима ти? – изимитира ме Джон – Нямаше да го споменавам, но Дон Хуан каза, че няма нищо. Ти напика цялото куче.
 - Какво направих?
 - Не смятам, че кучето бягаше, защото го беше страх от тебе. Кучето бягаше, защото ти пикаеше върху него.
 В този момент избухна всеобщ смях.”

Кастанеда, по-натам в книгите си, обозначава, че дрогирането не е път към магията, да вметна.

Представете си сега, че обяснението на очевидците липсва и остава само възприятието за нещата в този му вид… Вече няма реалност, нали? Псевдореалността превзема възприятието и човек попада в капана на заблудата на опита си и на изживяванията си.

Илюстрирано е колко е лесно някой, който не знае какво всъщност прави, да бъде заблуден, че прави едно (среща се с идеала Мескалито, подведен от думи и практики), докато всъщност прави друго (препикават се с едно куче взаимно, защото то кучето си го върнало после жеста и с право).

Та значи преди каквото и да било друго, когато сте решили, че искате да започнете да се занимавате с магия, е редно да знаете какво правите.

Какво реално се случва? Без тази информация магия и занимания с магия има- да, несъмнено… Но от типа Кастанеда с дъгоцветна козина управлява движенията на куче с мърдане на пръстите на краката… И си вярва на преживяването.

--------------------

Очаквайте продължение...

---------------------

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #2 -: 1 Октомври 2009 08:45:36, Четвъртък »
От къде започва самообучението

Ако сте си помислили добре, дали заниманията с магия са вашият път и сте си отговорили положително, следва да започнете все от някъде.

Например от разширяване на познанията ви в областта на магията. Необходим е критичен прочит на информацията по въпроса, най-вече защото е пълно с книги, които са писани от мошенници и няма закони, които да ви предпазят от навредата, която може да претърпите. Най-честият трик на самозванците е автохипноза да се представя за извънтелесно преживяване, излизане в астрал и т.н., до колкото е възможно под транс да се "запрограмирате" за подобни изживявания. Ако видите такива практики, аз лично съветвам да не ги опитвате- не са здравословни, нито е безопасно да се подлагате на автохипноза без да сте стъпили на стабилна основа и да имате правилната подготовка и правилните очаквания.

Изучете историята на магията, за да не повтаряте грешките на маговете преди вас. Правилно е да следите достиженията на науката, за да сте маг. Не се поддавайте на хората, които тръбят, че науката и магията са врагове, защото науката крадяла от магията. Няма такова нещо. Магията е наука още от първия миг на създаването си. Започвайки да се занимавате с магия, вие започвате да се занимавате с наука. Не препоръчвам да четете за достиженията на науката, когато са описани в окултни книги (много се спекулира и се измислят врели некипели), а също и в материали, съдържащи изрази от типа: "учените казаха" (кои са тези учени, къде ги) и такива, които пишат имена на учени, за които не можете да намерите нищо нито в гугъл, нито в библиотеката. Не забравяйте и Вучковистите.

Ако желаете- в сайта тук също има събрана информация, прегледайте я.

Промяната започва от вас самите. Необходима ви е самодисциплина, защото магията не е нещо, което се усвоява от днес за утре. Следва да сте в състояние да се научите да контролирате първо себе си. Да сте в състояние да не се отказвате, когато срещнете трудност.

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #3 -: 1 Октомври 2009 09:12:26, Четвъртък »
Къде и кога да се занимавате с магия

Въпросът за мястото и времето на тези занимания е актуален, особено в условията на днешното натоварено ежедневие. Разбира се би било прекрасно да има необходимото свободно време и тихо място, където човек да се занимава, но обикновено такава екстра липсва.

В магията имате три основни насоки:

1. Теория. Тя е един вид подготовка за действителността. Нещо, чрез което се отработват различни ситуации.
 2. Форма. Докато теорията е обяснения на действия, то формата е отработване на тези обяснения в ситуация, близка до реална обстановка.
 3. Практика. Практиката е прилагането на формата в екстремни ситуации. Понякога Формата и Практиката са неволно обърквани. Практиката е Теория и Форма. Практиката е самата действителност, живота. Тя е това, което можете да приложите в реалния свят.

Затова е желателно да съобразявате заниманията си с тези основни насоки. Да ползвате всеки удобен случай да ги развивате.

Не ви препоръчвам да колекционирате сложни ритуали или безсмислени техники. Има ги много такива във Формата, но са загуба на време. Защото не вършат работа в Практиката. Представете си следната екстремна ситуация. Вървите посред нощ в мрачна тъмна уличка и насреща ви изскача въоръжен крадец. И вие нямате оръжие. Отекохте, ако му кажете: "Стой сега спри, че ми е нужен половин час, за да направя Могъщия Опасен Ритуал за..."

Трябва ви Реалност (да не си мислите, че правите нещо, а всъщност нищо да не правите), трябва ви нещо, което веднъж като сте го научили и после в една екстремна ситуация да го активирате за секунда. Иначе за вас е чиста загуба на време Формата, с която сте работили.

Страхът
 Има хора, които се опитват да омаловажат страха. Едва ли не всичко е наред и няма нужда от страх.
 Не омаловажавайте значението на страха, а го използвайте, за да не забравяте да бъдете предпазливи. Ако от някоя практика ви е страх на пръв прочит- проучете я още повече. Обяснете страха си. Ако страхът ви е породен от реална опастност за вашето физическо здраве (примерно техниката включва наркотични вещества) или увреждаща психическото ви здраве (искат да кажете "Здрасти" на някое нетелесно - демон, бог, призрак, докато сте "вън" от тялото си), не подхващайте дадената практика. Не всичко, което блести, е злато.

Има и друго. По принцип страхът е аспект от магията, върху който се работи. В един момент ще ви се наложи да се изправите срещу собствените си страхове и ще следва да излезете победител от ситуацията.

Очаквайте продължение...

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #4 -: 19 Октомври 2009 18:34:40, Понеделник »
Чакам си бирата и вдъхновението, за да допиша продължение. wink
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен f0x

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #5 -: 21 Октомври 2009 03:55:28, Сряда »
за бирата може да помогнем ама за вдъхновението... става по сложно happy

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #6 -: 9 Ноември 2009 17:01:41, Понеделник »
Опасности по пътя

Под шапката на магията са вместени множество изкуства. Повечето от тях са популярни и за тях се пише много- ритуална магия, хаос магия, магия на мислите и т.н. Повечето хора започват своите занимания с някоя популярна система. При наличие на достатъчно дисциплина с времето се изучават и останалите. Популярното знание е обхватно, т.е. за две-три години е напълно в рамките на възможното да се изучат модните тенденции. При наличие за критичността, за която споменах по-горе, и да се открият всички противоречия, които те съдържат. Повечето от популярните системи, които са достъпни под формата на книги или се разпространяват в интернет, са дело на шарлатани. Не малка част са писани от хора, които искрено си вярват, но на практика нищо не могат. Добре е да си изградите навика да разпознавате такива четива и да ги отбягвате.

Давам някои кратки указания относно това, по което може да разпознаете, че дадена практика е куцаща:

1. Не ви е указан точен срок, в който ще се появи резултата. Имайте предвид, че ако не е зададено изрично и предварително друго, резултат от магията се проявява веднага. Магия, в която не сте наясно със срока, в който тя започва да действа, просто не е магия.

2. Репликата: "Ако не действа магията, която ви предложих, причината е във вас". Когато ползвате готова магия (шаблон някакъв, примерно готов ритуал, правен от някой друг), изпълните всичко в шаблона едно към едно и не получите резултат, причината в никакъв случай не може да бъде във вас. Тя е в този, който е правил шаблона, по който вие работите. И ако нещо такова не работи при вас, а някой ви каже, че при него работело, то важи вашия резултат. Причината е, че магията не е едно такова нещо в стил "иди ми дойди ми", т.е. при едни да работи, а при други- не. При еднаквото изпълнение на дадена практика положението е следното- или работи при всички, които еднакво са я изпълнили, или не работи при никой. Също така няма магия "работила на половина".

3. Сочене на трансово състояние като път към други светове. Трансовите състояния са често използвани в магията, но те водят само до вашия собствен вътрешен свят и никъде другаде. Ако се насочите към този раздел на магията, трябва да бъдете много внимателни- възможни са странични ефекти, каквито печалбарите обикновено гледат да спестят, за да не им падне продажбата на книги или популярността. Амнезията (частична или пълна) е един от тях.

4. Забъркване в област, за която се знае, че познанията на болшинството от хората са малко. Примерно омешва се магия и квантова физика. Избягвайте такива четива, в които познанията не ви достигат, за да проверите дали не ви манипулират.

----------------------------------------------------------------------

Друга опасност, на която можете да попаднете, това е да решите да се включите в група, занимаваща се с магия. Има достатъчно такива в България. В груповата практика няма нищо лошо, принципно, но полза може да имате само от някои видове групова практика. Ще дам характеристиките и на това, което трябва да избягвате като групова практика, и на това, което би могло да е от полза за вас.

Първо, това, което не е правилна групова практика:

1. Групата е създадена за постоянно функциониране с еднакъв състав. Задължават ви да се срещате с останалите от групата регулярно и на живо. Целите на съществуването на постоянни групи са съмнителни. Такава структура често възприемат сектите- организират множество групи с постоянен състав, ръководейки ги от централизирано управление. Структурата е конусовидна и често пъти участващите в групите не знаят за съществуването й.

2. В групата критиката се забранява под една или друга форма. Разчита се на това, че хората в групата взаимно си влияят (конформизъм) и има голямо разминаване между резултатите, които се претендира, че са достигнати и реално достигнатото. Липсата на критика пречи на реално отчитане на постигнатото.

3. Набляга се само или на действието (формата и практиката), или само на говоренето (теорията). Теорията, формата и практиката са неразривно свързани. Не можете да имате само едното от тях. Например, за да пишете, първо трябва да сте научили азбуката. Така е и с магията. Ако искате да я правите, първо трябва да сте и научили теорията.

4. Групи от типа "правим се, че правим нещо". Имат навика да "правят" магии на среща в кръчмата.

Сега ако държите да се занимавате с магия, работейки в група, това трябва да ви носи следните предимства:

1. Да научавате нещо ново, без да се обвързвате за постоянно с групата, без да ви се налага да ставате част от постоянна структура.

2. Не ви се отнема свободата да мислите и да проявявате критичност.

3. Занимавате се и с теория, и с форма, и с практика.

----------------------------------------------------------------------

Следващата опасност е свързана със зациклянето. За да го избегнете, правете си планове какво целите като развитие пред себе си, а към края на дадена задача, заемайте се с подготовка на следващата.

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

 • Гост
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #7 -: 26 Ноември 2009 16:26:13, Четвъртък »
Необходима е преди всичко лична сила. Не всеки може да направи една магия, колкото и да е добра рецептата, именно защото в ритуала активно влага и своята сила. Рецептата не прави магията.

Освен това са необходими знания и отворен ум (те обикновено вървят ръка за ръка).


Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #8 -: 26 Ноември 2009 19:26:47, Четвъртък »
И това. Да. Благодаря за допълнението, Anselma. smile
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен denislav

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 40
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #9 -: 26 Ноември 2009 21:39:45, Четвъртък »
и задължително трябва да имаш самочуствие - покрито и да вярваш в себе си! моето за жалост преди няколко дни се срина тотално,така че ме пишете от слабите!

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6102
 • Karma: +97/-1
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #10 -: 27 Ноември 2009 22:33:24, Петък »
Права си lia, така е, присъединявам се към твоето мнение. С малкото уточнение, че то пък и съвсем без самочувствие не върви. Някъде там по средата ще да е най-правилното.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен lorda22

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 11
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • http://www.potter-fenove.niceboard.net
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #11 -: 16 Февруари 2010 19:22:36, Вторник »
Искам да попитам (аз съм нов тук и искам да знам) мога ли да си закупя някаква книга за да се занимавам smile (и дали има такава)
Изгрява пак сама в нощта и пробужда във мен гнева.
 Бавно напира звяра в мен полудял без душа.

Неактивен nexternel

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #12 -: 3 Март 2010 21:05:32, Сряда »
Няма ли повече продължения ? Това беше начало на "началото" , а къде е края на "началото" . Струва ми се незавършено .....

 • Гост
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #13 -: 9 Март 2010 21:43:49, Вторник »
ПОМОЩ..........................
 ИСКАМ ДА НАКАРАМ ЕДНА ПРИЯТЕЛКА ДА ПОВЯРВА В МАГИЯТА ,НО ТЯ Е МНОГО УПОРИТА И КАЗВА-ЦИТИРАМ
 „МАГИЯ-АМА ,ЧЕ ГЛУПОСТ.ТАКОВА НЕЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА„
 МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ

Неактивен avangard

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Какво е необходимо за занимания с магия?
« Отговор #14 -: 29 Април 2010 10:04:33, Четвъртък »
Всъщност за какво ти е да я караш да вярва? Всеки човек, който има някаква практика ще ти каже, че не бива да споделяш нещата, с които се занимаваш, защото в повечето случаи хората, с които споделяш не са готови за това знание. В случай, че тя е гоотова, сама ще открие пътя, не е нужно ти да и го посочваш. Ако не е, то по - добре е да не разкриваш нищо, за нейно добро.
No battle is over until I win!