*
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
17 Август 2019 16:37:54, Събота

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

19 Фев 2017 - Руни

Руните са писмени символи, използвани от германци и скандинавци от 1 в. пр. н.е. (поне на толкова е датиран първият германски рунически строй - футарк). Някои твърдят, че келтите също ползвали руни. Известните рунически азбуки са: 2 в датски стил, 5 в шведско-норвежски. Англосаксонците също имат нещо подобно. Дори българите си имат руническо писмо, използвано VI-X в. паралелно с кирилицата (произхождащо от орхонско-енисейските руни).

Думата "руна" означава в превод "тайна". Но коренът на думата първоначално е означавал "шепот" (от немското raunen).

Според митологията, руните са открити от върховния бог Один (при норвежците) или Вотан (при германците), докато висял на едно древно дърво (Игдрасил) без храна и вода в продължение на 9 дни и 9 нощи, самонабучен с копие. По този начин богът принася себе си в жертва на дървото, което се явява в случая символ на цялото мироздание. Висейки така, Один наблюдавал, докато накрая не стигнал до концепцията за руните. Хвърлил на земята 9 пръчици и те образували матрица от вертикални и диагонални линии. Чрез това се появяват 24-те символа на руните. Изходните 9 пръчки са целия Космос, т.е. самото дърво. Получаването на руните и на тяхното знание освободили Один. Один дава руните като дар за хората.


Древните скандинавци ползвали руните не толкова в качеството им на азбука, колкото като средство за магия, поради което често ги изрязвали върху оръжията си, в домовете си и т.н.

Затова и се приема, че руната има двойнствен смисъл - от една страна това е писмен знак, а от друга, този писмен знак има своето магическо значение. В гадателските системи се различават обърнати руни и руни в нормално положение като от това зависи какво ще се тълкува.


Руните са разделени на 3 групи (атт). От фонетическото съответствие на руните от първия атт, азбуката получава името Футарк.

1 атт:

 
FEHU/ ФЕХУ (скандинавски: "животно, имущество")- Руна на собственността.

Примерна употреба в магията: отговаря за защита на богатствата, които постоянно се използват и умножават, посредством дейност. Или по аналогичен начин се приема, че действа спрямо усвоения жизнен опит. Но и е носител на двойнственост, в смисъл че придобитото богатство освен източник на хубав живот, може да бъде и източник на раздор в рода. Също така тази руна е символ и на огъня и на започващото движение.


 
URUZ/ УРУЗ (скандинавски: "див бик")- Руна на Мощта.

Примерна употреба в магията: Нещото, което превръща замисъла в конкретна форма. подпомага укрепването на духа. Традиционно се приема, че това е руна на мощта, в това число на магическата и на сексуалната. Смятало се е, че силата на тази руна е в състояние да лекува.


 
THURISAZ/ ТУРИСАЗ (скандинавски: "турс") Турс- това са човекоподобни великани в германската традиция.

Примерна употреба в магията: за изпитание, за защита, за принуждаване, за осмисляне на живота, за възобновяване. Възприемана и като руна на водата, на пасивността, на стабилността и на постоянството.


 
ANSUZ/ АНСУЗ (скандинавски: "ас")- Руна, свързана с боговете Аси(Æsir), най-главният из между които е Один.

Примерна употреба в магията: достигане на самопознание и знание, по подобие на Один, който е най-главният сред асите и най-мъдър сред тях. Неговата мъдрост не му е дадена по принцип от самото начало, а той я придобива в резултат на своя стремеж към мъдростта. Самопознанието и Знанието не се дават на равнодушния и на този, който не е в състояние да се бори, за да ги получи. 
RAIDHO/ РАИДО (готски: "пътешествие")- Руна за пътуване, път.

Примерна употреба в магията: Начинът на път е важен, а не само крайната цел. Пътят е разглеждан като безкраен, също и като изпитание. В символен план тази руна изобразява движението на живота. Руната се е ползвала, за да предотвратява появата на препятствия в движението по пътя и за избор на верния път.


 
KENAZ/ КЕНАЗ (скандинавски: "факел")- Руна на въплъщението и разкриването.

Примерна употреба в магията: Тази руна е въплъщение на първичния огън на Муспелхейм и на искрата, довела до зараждането на живота в леда на Нифелхейм. Вярвало се, че тази руна превръща мъртвото знание в разбиране. Някои я ползват като руна на разкритието. Ползва се за достъп до знание, позволяващо да се види истинската структура на каквото и да е. За разкриване на вътрешния потенциал. За разширение на съзнанието от към приемането на нови идеи и за творческа насоченост. 
GEBO/ ГЕБО (готски: "дар")- Руна на дара, божествен дар.

Примерна употреба в магията: Дарът в случая е времето. Считало се е, че нищо няма такава ценност, както времето. Тази руна често е била употребявана в любовни магии, но също така се е ползвала и като руна, обезпечаваща съюз и партньорство.
 

 
WUNJO/ ВУНЬО (готски: "радост")- Руна на радостта.
  
Примерна употреба в магията: Възприемана още като руна на въздуха. Ползвала се е за обозначаване на заслужената радост, като се е вярвало, че радостта - това е източник на сила. Въздейства се на възприятиятията на човека за действителността, а не на самата действителност.

2 атт:


 
HAGALAZ/ ХАГАЛАЗ (скандинавски: "град")- Руна на разрушението.

Примерна употреба в магията: Руната се свързва символно с природната сила на разрушението (наводнения, земетресения и подобни). В магически аспект се ползвала за придобиване на способност за измъкване от омагьосан кръг, за разрушаване на отношения и планове. За разрушаване по принцип на дадено нещо, което да доведе до изграждането на нещо ново и с повече стабилност. 
NAUDHIZ/ НАУДИЗ (скандинавски: "нужда")- Руна на принуждаването.

Примерна употреба в магията: За избягване на нещастни случаи, за придобиване на сила в кризисни ситуации. Ползвала се и като средство за осъзнаване на собствената незавършеност и на нуждата от достигането на завършеност.


 
ISA/ ИСА (скандинавски: "лед")- Руна на леда.

Примерна употреба в магията: Ледът е възприеман като стихията на Началото, която в последствие става основа на Творението. Ледът се счита за статичен. Древните мистици на Севера твърдят, че Вселената е съставена от Огън (енергия) и Лед (материя). ISA се асоциира с мъдрост, идваща от вековете. Това е една от най-мощните от гл- т. на магията руни. Немислене. 
JERA/ ЙЕРА (скандинавски: "година")- Руна за получаване на резултати.

Примерна употреба в магията: Обозначаване на цикличност (зима, пролет, лято, есен, раждане, живот, смърт и т.н.). Тази руна учи, че за да му върви на човек, той трябва да си го заслужи. В магически аспект се използва за развиване на търпението.


 
EIHWAZ/ ЕЙВАЗ (скандинавски: "тис")- Руна на трансформацията.

Примерна употреба в магията: Тази руна символизира Игдрасил, т.е. дървото, на което е висял Один, за да разбере устройството на света и от там- руните. Това е руна и на мистериата, на прехода, на смъртта. Ползвала се е в защитни магии и в инициации.


 
PERTHRO/ ПЕРТРО (готски: "това, което е скрито")- Руна на решението.

Примерна употреба в магията: Руната е свързана с всякакви магии, ползващи стихията на земята. Акцентът е поставен върху правото на избор с неизвестен краен резултат. За съхранение на тайни.


 
ALGIZ/ АЛГИЗ (скандинавски: "лос")- Руна на защитата.

Примерна употреба в магията: както показва самото име, руната се е ползвала в защитни магии, най-вече за защита на живота на приносителя на руната. Използвала се е също така и за разрешаване на конфликти.


 
SOWILO/ СОВИЛО (скандинавски: "Слънце")- Руна на победата, на щастието.

Примерна употреба в магията: За унищожение на всичко, което не е функционално или не е жизнеспособно. За довеждане до победоносен завършек на някаква битка. За установяване на мяра в даден порядък.


3 атт:

 
TIWAZ/ ТИВАЗ (скандинавски: "Тюр")- Руна на едноръкия бог на войната Тюр (Týr).

Примерна употреба в магията: Тази руна се е считала за покровителстваща войните, които по този повод си я дълбаели върху своите оръжия, за да придобият усещане, че следват правилния път с нужното достойнство и преодоляват всякакви препятствия.


 
BERKANO/ БЕРКАНО (скандинавски: "бреза")- Руна за растеж и плодородие.

Примерна употреба в магията: Често е използвана в защитни заклинания и в любовни магии, а също и в магии за позитивно израстване и при лечение на разни заболявания. Това е руна, символизираща жената във всичките и аспекти.


 
EHWAZ/ ЕВАЗ (готски: "кон" )- Руна на изменението и на прогреса.

Примерна употреба в магията: това е също руна на пътешествието. Отъждествява се обикновено със Слейпнир - осемглавият кон на Один, с който той пътешествал между световете (Асгард, Ванахейм, Етунхейм, Лесалфахейм, Мидгард, Муспелхейм, Нифлхейм, Сварталфахейм, Хелхейм). Слейпнир можел да ходи не само по земята, а и по въздуха. Руната е покровител на пътешествениците.


 
MANNAZ/ МАННАЗ (скандинавски: "човек")- Руна на съдбата.

Примерна употреба в магията: Руна на вътрешното магическо посвещение. Познание на света, достигано при скандинавците чрез Один и чрез Хеймдалем. Понякога се разглежда като път към несъзнаваното.


 
LAGUZ/ ЛАГУЗ (скандинавски: "вода"), Руна на водата и магията.

Примерна употреба в магията: Ползвала се е за магии, включващи в себе си стихията на водата. Но тук следва да се отбележи, че трактовката на водата при скандинавците се отличава от същата в европейските окултни системи. Водата не се възприема като тайнствена дълбина, а по-скоро като поток на самия живот. Символ на удачното стечение на обстоятелствата, сила, която носи и поддържа.


 INGWAZ/ ИНГВАЗ (готски: "Ингви")- Руна на плодородието, в аспект на бога на плодородието Ингви.

Примерна употреба в магията: В магии за плодородие в репродуктивния му аспект. Използвало се е в култа към Ингви за разкриване на тайните на живота и смъртта.


 DAGAZ/ ДАГАЗ (готски: "ден")- Руна на светлината.

Примерна употреба в магията: За решаване на проблеми, за благополучие, сила, защитни магии.


 
OTHALA/ ОТАЛА (готски: "разделение")- Руна на разделението.

Примерна употреба в магията: защитна магия в аспект защита на собственост, на приятели, на рода.
Share on Facebook! Share on Twitter! g+ Reddit Digg this story! Del.icio.us StumbleUpon

Articles в « Практика в магията »